EC-onderzoek Passport gaat door ondanks schikking Microsoft en FTC

EC-onderzoek Passport gaat door ondanks schikking Microsoft en FTC

Dit artikel delen:

De Europese Commissie zet zijn eigen onderzoek naar Microsofts online-authentificatiedienst Passport voort. De schikking die het softwarebedrijf heeft gesloten met de Amerikaanse Federale Handelscommissie (FTC) maakt dus geen einde aan kritische overheidsaandacht.

In mei dit jaar bleek de EC de privacy-aspecten van Passport te onderzoeken. Eurocommissaris Frits Bolkestein verklaarde toen al de werkwijze van Microsoft discutabel te vinden. De politicus maakt zich zorgen over de informatieverzameldrift van Passport én de koppeling aan het marktdominante besturingssysteem Windows.
Dit onderzoek loopt vooralsnog gewoon door. De Commissie moet eerst nog de exacte voorwaarden van de schikking tussen Microsoft en de FTC doornemen. Daarna volgt toetsing aan de Europese privacyregels, die doorgaans stricter zijn dan wat de Amerikaanse regering voorschrijft. Toch menen analisten dat de softwareproducent met deze schikking een goed middel in handen heeft om de Europese autoriteiten mild te stemmen.

Algemeen geldig

Microsoft trof vorige week een schikking met de FTC, die na onderzoek diverse misstappen heeft geconstateerd (zie ook pagina 7). De voorwaarden in de schikking hebben echter bredere geldigheid. Het overheidsorgaan zal soortgelijke diensten - zoals de Liberty Alliance onder aanvoering van Sun Microsystems - zich verplichten aan dezelfde criteria te houden.
"Bedrijven die beloften doen over het beveiligen van informatie dienen redelijke maatregelen te nemen om dat waar te maken. Dat is niet alleen bedrijfsverantwoordelijkheid, maar wettelijk verplicht", zegt FTC-voorzitter Timothy Muris.
Deze woorden markeren een opvallende verscherping in de Amerikaanse houding tegenover privacybescherming. De regering van de VS hanteerde tot op heden een laissez-faire-beleid waarbij de industrie zichzelf maar moest reguleren. De Europese overheid daarentegen hanteert al jaren regelgeving voor en controle op privacy.
 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.