Asp-markt geschrokken

Aanbieders nuanceren negatieve publiciteit over doemscenario

Dit artikel delen:

Er moet nog veel gebeuren voor het verschijnsel asp zich een goede plaats heeft verworven op de ict-markt. Na de hype volgde teleurstelling, en aanbieders doen grote moeite de gulden middenweg te vinden. Vooral het pessimistische onderzoeksrapport van de OTR Groep (Computable 25) heeft de gemoederen verhit. Het ASP Forum probeert in Nederland een realistisch standpunt in te nemen.

Het kan nog alle kanten opgaan met asp. Maar de eerste gebruikers zijn er, en het ASP Forum Nederland voorziet dat het verschijnsel binnen twee jaar een substantieel onderdeel wordt van de ict-huishouding. Hoe groot dat aandeel wordt is echter niet te voorspellen, zeker niet met de onzekerheid en onduidelijkheid die momenteel boven de markt hangt.
Oscar Bal, voorzitter van het ASP Forum, erkent dat die onduidelijkheid voor een belangrijk deel te wijten is aan de markt zelf. "Veel bedrijven hebben zich verbonden aan de term asp, en tooiden zich met kreten als 'de eerste' en 'de grootste'. Er is veel asp genoemd wat geen asp was. Maar bij zo'n marktverschijnsel hoort dat veel bedrijven meesurfen op de golf."

Vraag

Dit neemt niet weg dat er wel degelijk vraag is, al is die niet zo groot als aanvankelijk voorspeld. Harry van den Berg, net als Bal bestuurslid van het ASP Forum: "Wanneer je bedrijven op directieniveau vraagt naar het verschijnsel asp, dan ziet men nog veel belemmeringen. Tegelijkertijd blijkt dat die bedrijven op kleinere schaal aan asp doen. Het gaat dan bijvoorbeeld om één project of één afdeling waar men gebruik maakt van het asp-model."
Volgens Bal en Van den Berg is het typerend voor de stand van zaken rond asp in Nederland dat het vooral opgeld doet in deelprojecten en pilots. Van den Berg: "Waar nog geen systemen zijn is het makkelijk om te kijken of het asp-model bevalt. Het vervangen van bestaande systemen door asp heeft nog een hogere drempel. Bal: "Het is realistisch om te zeggen dat niet alles asp zal worden. Maar het zal zich binnen twee jaar wel een plaats verwerven naast andere vormen van automatisering."

Twijfels

Volgens de twee bestuursleden van het forum is die mening vooral gebaseerd op gemak en kostenoverwegingen, iets waar de onderzoekers van OTR juist hun twijfels over hebben. Van den Berg: "Het is geen religie, maar gebaseerd op een nuchtere berekening van de kosteneffectiviteit. Het is onderdeel van de trend dat ict steeds vaker door het management buiten de deur wordt gezet. Ze zijn uiteindelijk geïnteresseerd in het resultaat."
De beveiligingsaspecten van asp vormen nog een belangrijke hindernis voor veel potentiële gebruikers. Zij hebben grote moeite met het idee hun data door een externe partij te laten beheren. Volgens Bal is die zorg ongegrond: "Het is vooral een psychologische drempel. Juist omdat asp's merken dat het zo'n belangrijke kwestie is, trekken ze alles uit de kast om de veiligheid te waarborgen."
Winst maken de in Nederland opererende asp-aanbieders nog niet. Van den Berg: "Daarvoor is de markt te jong. Maar bij de bedrijven die nu als asp een tweede of derde financieringsronde binnen hebben gehaald is er door die financiers zeer goed gekeken naar het ondernemingsplan." Volgens het forum is de houding van software-ontwikkelaars veranderd. "Nog geen jaar geleden zagen ze asp als bedreiging. Nu kijken ze serieus wat ze er mee kunnen doen."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-06T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.