Nieuwe plaag teistert internet

Naast spam tast nu spionagesoftware bruikbaarheid netwerk aan

Dit artikel delen:

Net nu bedrijven en internetaanbieders flink geïnvesteerd hebben in de bestrijding van ongewenste mailreclame verschijnt er een nieuwe vloek op internet: spionagesoftware.

Spionagesoftware is de laatste tijd sterk in opkomst. De Amerikaanse internetaanbieder Earthlink die samen met Webroot Software een scandienst op de website aanbiedt, trof in april elf miljoen softwareprogramma's aan op 420 duizend computers, die informatie verzamelen over computergebruikers en dit naar een centraal punt doorsluizen. Een maand daarvoor kwam dit aantal nog op zeven miljoen uit op 237 duizend gescande computers. Andere schattingen gaan ervan uit dat 90 procent van alle aan internet verbonden systemen met spionagesoftware besmet is. Dit soort software wordt vaak heimelijk op de computer geïnstalleerd bij het ophalen van gratis programma's.

Wetgeving

Het Amerikaanse congres bereidt inmiddels een wet voor die het gebruik van spionagesoftware zonder uitdrukkelijke toestemming van de computergebruiker moet verbieden. Bedrijven die hun software voorzien van hulpmiddelen om het surfgedrag of andere persoonlijke informatie van computergebruikers te verzamelen zonder duidelijke toestemming vooraf, staat een boete te verwachten van maximaal drie miljoen euro. Net als bij de bestrijding van spam zou de Federal Trade Commission op de handhaving van dit nieuwe verbod moeten toezien. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-25T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.