Internet-handel nog even vrij van belasting

Dit artikel delen:

Computerprogramma's en elektronisch overdraagbare goederen (of diensten) die via Internet in een ander land worden besteld en afgeleverd, zullen tot eind volgend jaar vrij van handelsbelemmeringen blijven.

De Wereld Handels Organisatie (WTO) heeft dinsdag besloten tot een tijdelijke belastingvrijdom voor digitale producten, die internationaal worden verhandeld. Douanerechten en bijzondere tarieven zullen er niet worden geheven.
Daarmee heeft de Amerikaanse regering een klinkende overwinning behaald. President Clinton hechtte hier zwaar aan. "We kunnen ons geen handelsbeperkingen veroorloven. Dat zou de ontwikkeling in de kiem smoren van de meest veelbelovende nieuwe economische mogelijkheid in tientallen jaren."

Niet haalbaar

De Verenigde Staten hadden graag gezien dat meteen voor eeuwig werd afgezien van bijzondere heffingen en douanerechten. Een dergelijke drastische stap bleek echter niet haalbaar op de WTO-top. Veel landen weten niet goed wat ze met het verschijnsel Internet-handel aan moeten en willen niet elke greep daarop verliezen.
Het is de bedoeling dat de WTO-landen in de loop van 1999 zich opnieuw over dit onderwerp zullen buigen. Dan zal ook een rapport klaar zijn van een WTO-werkgroep die internationale afspraken gaat voorbereiden op gebied van elektronisch zakendoen. De werkgroep zal alle handelsaspecten rond elektronische handel bestuderen.
Overigens is niet alle 'electronic commerce' vrij van belasting. Producten die via een website worden besteld en volgens de normale distributiekanalen afgeleverd, vallen onder het gebruikelijke belastingregime.
Demissionair staatssecretaris Van Dok (Economische Zaken) juichte het akkoord toe. Nederland wil de 'Nieuwe Economie' graag een kans geven.   CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-05T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.