E-business ondergeschoven kindje

Bedrijven wel massaal aan de computer

Dit artikel delen:

Slechts 14 procent van de Nederlandse bedrijven heeft een koppeling tussen internet en het eigen ict-systeem voor online zakendoen. Het aantal Nederlandse bedrijven dat een internetaansluiting heeft, stijgt slechts langzaam. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er zijn daarentegen nog maar weinig bedrijven waar geen computers worden gebruikt. Meer dan de helft van de bedrijven heeft een breedband-internetverbinding, waarbij adsl het meestgebruikte type is. Het type verbinding is een goede graadmeter voor de mate van ontwikkeling en de intensiteit van het internetgebruik van bedrijven. Als er veel online diensten worden aangeboden, is er vaak sprake van een internetverbinding met een grotere capaciteit. De omzet uit elektronische orders nam van 1999 tot en met 2003 toe van 2 naar 7 procent van de totale omzet van bedrijven. Het grootste deel hiervan is wel afkomstig uit andere netwerken dan internet. Slechts 14 procent van de bedrijven beschikt dan ook over een koppeling tussen internet en het eigen ict-systeem. Bijna tweederde (65 procent) is wel op internet aanwezig met een website waarop het online diensten aanbiedt.

Beveiliging

Het ict-gebruik in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf is bovengemiddeld vergeleken met de rest van Europa. Grote bedrijven zijn gemiddeld in hun ict-gebruik. Wat beveiliging van ict-systemen betreft, maken Nederlandse organisaties op grote schaal gebruik van elementaire maatregelen. De overgrote meerderheid heeft een firewall en antivirussoftware geïnstalleerd. De meer geavanceerde beveiligingsmethoden, zoals encryptie of een digitale handtekening, komen beduidend minder voor. Wel valt op dat er een samenhang te bespeuren valt tussen de intensiteit en mate van ontwikkeling van het internetgebruik en de getroffen beveiligingsmaatregelen, aldus het CBS.
 
 
 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-10T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.