Omzet IT-branche blijft stijgen

Aantal bedrijven in sector is eveneens toegenomen

Dit artikel delen:

De omzet van de Nederlandse IT-branche blijft stijgen. In totaal realiseerden deze bedrijven in 1998 een omzet van 20 miljard gulden. Dit betekent een stijging van 23 procent ten opzichte van 1997. Deze cijfers staan in het Kwartaalbericht commerciële dienstverlening 1999-1 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het stijgingspercentage in 1998 is wel lager dan in voorgaande metingen. De laatste drie jaar bedroegen de groeicijfers 25, 30 en nu dus 23 procent. In het vierde kwartaal van 1998 steeg de omzet met 22,6 procent naar 6 miljard gulden. Ook deze toename ligt iets lager dan in de voorgaande kwartalen; toen kwam de groei uit op 25,0 en 24,8 procent. Uit de indexcijfers blijkt dat de omzet ten opzichte van 1995 is verdubbeld.
De groei in omzet van de branche is niet alleen bepaald door hogere winsten van de individuele bedrijven, maar ook door een toename van het aantal bedrijven in de IT-sector. In het vierde kwartaal lag dit 9 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. In totaal telt Nederland ongeveer twintigduizend computerservice- en informatietechnologiebureaus.

Uit de indexcijfers blijkt dat de omzet ten opzichte van 1995 is verdubbeld.

Internet

Uit de jaarlijkse Automatiseringsenquête van het CBS blijkt dat ondernemers verwachten dat de helft van de bedrijven met computers eind dit jaar Internet gebruikt. Twee jaar geleden was dat bij één op de drie het geval.
Het aantal Internet-gebruikers groeit het snelst bij de groep kleinere bedrijven (vijf tot vijftig werknemers). Internet wordt steeds intensiever gebruikt in het zakelijk verkeer. Eind 1999 bieden bijna 22 duizend bedrijven hun producten of diensten op de een of andere manier aan via Internet. Dat is een toename met 70 procent ten opzichte van eind 1997.
Ruim 28 duizend kleinere bedrijven gebruiken eind dit jaar Internet. Dat is anderhalf keer zoveel als twee jaar geleden. Net als eind 1997 passen de grootste geautomatiseerde bedrijven Internet het meest toe. Van de ruim 2500 bedrijven met ten minste tweehonderd werknemers heeft 84 procent een Internet-aansluiting. Eind 1997 was dit nog 70 procent.

Email

Van de toepassingen zijn email en het websurfen nog steeds het populairst. Beide toepassingen komen, evenals twee jaar geleden, voor bij bijna 90 procent van de bedrijven met een Internet-aansluiting. Van deze bedrijven zal eind 1999 bijna één derde tegen betaling externe databanken raadplegen, zo verwachten de ondernemers.
Elektronische commercie, zoals bestellen en betalen via Internet, komt nog niet op grote schaal voor, maar is wel in opkomst. Eind 1999 zal 27 procent van de in totaal 22 duizend bedrijven die producten of diensten aanbieden via Internet, naar verwachting elektronische bestellingen ontvangen. Circa achtduizend bedrijven (37 procent) zullen 'after sales'-diensten verlenen. Eind 1997 lagen die percentages op 25 en 33. Elektronisch betalen via Internet is eind dit jaar mogelijk bij zo'n vierduizend bedrijven, tegenover bijna 2300 eind 1997.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-04T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.