Taskforce: 'Netwerkacademie helpt tekort aan it'ers verminderen'

Portaal voor ict-onderwijs

Dit artikel delen:

Het bijhouden van vakkennis is voor automatiseerders een kwelling. Niet alleen moeten ze kunnen kiezen tussen een gruwelijke hoeveelheid technieken, ook het aantal aanbieders van opleidingen is duizelingwekkend. Om deze problemen te verhelpen is Acadoo opgezet, een portaalsite voor opleidingen voor ict'ers. Afgelopen dinsdag is de site onthuld.

De noodzaak van bijscholing van automatiseerders is groot, concludeerde eind 1999 de door de overheid ingestelde taskforce 'Werken aan ict'. Het oprichten van een ict-netwerkacademie, een portaal "waar vraag en aanbod samenkomen en hoogwaardige opleidingen gegeven kunnen worden" was een van de tien projecten die deze commissie voorstelde om het grote tekort aan ict'ers aan te zuiveren.
Afgelopen dinsdag is het portaal officieel in de lucht gegaan. De internetpagina's zijn vooral bedoeld voor personeelsmanagers en ict'ers werkzaam in de financiële dienstverlening en de ict-branche zelf, stelt Acadoo, het bedrijf achter het portaal.

Exameninstituut

Op de sites kunnen automatiseerders een opleiding uitkiezen die past bij de kennis die ze willen ontwikkelen, stelt Acadoo. De virtuele marktplaats presenteert zowel commerciële opleidingen als die van hogescholen en universiteiten.
Het opleidingportaal moet ict'ers voorzien van een studieadvies op maat. Na het invoeren van de kennis en ervaring -- de bezoekers van de sites moeten hiervoor een selectie maken uit 64 competenties - worden de automatiseerders ingeschaald in één van de vijftien profielen. Wie verdere specialisering wenst bijvoorbeeld, krijgt een kant en klaar advies over een bepaalde opleiding, aldus een woordvoerder van Acadoo. "De ict'er kan zich vervolgens meteen aanmelden voor die cursus."
Aan de site is sinds begin vorig jaar gewerkt. Afgelopen maand sloot Acadoo een samenwerkingsovereenkomst met Exin, het instituut dat waakt over examens voor ict-opleidingen. De bemoeienis van het onafhankelijke exameninstituut met het opleidingenportaal maakt het onder meer mogelijk de kennis van ict'ers beter in te schatten of de waarde van opleidingen in te schatten, stelt Acadoo. "Het wordt inzichtelijk wat een opleiding de cursist bijbrengt."
 
 
Twintig miljoen
Acadoo nam begin 2000 de stok over van de werkgroep die namens de taskforce ict begon met het portaal voor ict-opleidingen. Het dochterbedrijf van asp-leverancier Siennax begon met twintig miljoen gulden. De helft daarvan was een subsidie van het ministerie van Economische Zaken.
Het bedrijf voorziet zich daarnaast van inkomsten door het bouwen van opleidingen-sites voor anderen. Op de dag van de onthulling van de site maakte ABN Amro bekend door Acadoo een vergelijkbare site te laten maken voor de eigen vijfduizend automatiseerders. Niet alleen de ict'ers zullen die site gebruiken; ook de personeelsmanagers, die de automatiseerders bijstaan met hun persoonlijk ontwikkelingsplan kunnen volgens een woordvoerder van Acadoo op de site volgen hoe de kennis van de ict'ers zich ontwikkelt. "Voor bedrijven is het een manier om zich te presenteren als aantrekkelijke werkgever. Het kunnen volgen van opleidingen is daarvoor een belangrijk middel."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-01T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.