Europese e-business moet grote schoonmaak houden

Gartner waarschuwt voor werken met verkeerd bedrijfsmodel

Dit artikel delen:

Europese bedrijven moeten zich opnieuw bezinnen op hun strategisch beleid op het gebied van elektronische handel. Daardoor kunnen ze voorkomen dat ze een jaar achter blijven lopen op de Verenigde Staten.

Dit is de belangrijkste conclusie van het congres 'Internet & Electronic Business Europe', dat onlangs plaatsvond in Parijs. Diverse analisten van de Gartner Group stelden op dit jaarlijkse congres dat bedrijven zich te veel richten op de implementatie van die ene succesvolle applicatie, zoals e-procurement, geautomatiseerd inkopen via het Internet.

Twee sporen

Bedrijven moeten zich met een tweesporenbeleid richten op zowel strategische als tactische toepassingen. Gartner adviseert het management de plannen van het bedrijf voor elektronische handel te versnellen omdat die, wanneer de 'Net-Liberated Organisation' voet aan de grond krijgt, aanzienlijke gevolgen zullen hebben voor de bedrijfsmodellen.
Volgens de analisten moeten ondernemingen de juiste bedrijfsmodellen opstellen om hun kansen op de elektronische markt optimaal te benutten. Slagen ze daar niet in, dan zijn hun investeringen weggegooid geld geweest. Maar in Europa ligt het accent nog steeds op de e-inkoop, terwijl bedrijven in de Verenigde Staten alweer een stap verder zijn en het belang van elektronische markten hebben onderkend.
Alexander Drobik, analist op het gebied van elektronische handel bij Gartner, vindt dat Europese bedrijven zich verschuilen achter verbeterprojecten voor e-business-bedrijfsprocessen om aan te geven dat ze zijn toegerust voor de elektronische markt. Deze benadering zal er echter alleen toe leiden dat bedrijven processen ontwikkelen die uitgaan van totaal verkeerde bedrijfsmodellen. "De rest van het jaar zouden bedrijven zich moeten concentreren op het definiëren van de belangrijkste bedrijfsstrategie, de killer application, de toepassing die alle concurrentie ver achter zich laat en die het meeste geld oplevert, aldus Drobik."

Bezem

Hij adviseert bedrijven er 'eens flink de bezem door te halen' en sneller en wendbaarder te worden door activiteiten die niet tot de kernbezigheden horen, af te stoten. Dat leidt tot een meer virtuele aanpak van bedrijven die binnen de logistiek keten nauw samenwerken. Daardoor ontstaat een sneller en alerter type bedrijven dat meer toegevoegde waarde kan leveren. Hierbij wijst Gartner op het groeiende aantal bedrijven in de Verenigde Staten dat tekenen begint te vertonen van een bedrijfsstructuur overeenkomstig het Net-Liberated Organisation-concept.
Drobik: "Binnen vijf jaar zal dit concept bedrijven in staat stellen om het afhandelen van weinig rendabele bedrijfsprocessen af te stoten naar andere bedrijven. Dit heeft tot gevolg dat rond het jaar 2005 verschillende grote concerns bijna de helft van hun commerciële activiteiten hebben afgestoten naar andere bedrijven in de waardeketen." Gartner voorspelt ook dat gedurende deze periode meer dan 70 procent van de multinationals die pas op de plaats maken, klandizie zal verliezen aan bedrijven die kleiner en leniger zijn en meer gespitst zijn op het leveren van toegevoegde waarde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-02T00:00:00.000Z Wim Amerongen