Concerns zetten internettechnologie in voor innovatie

Stroomlijnen via het Web

Dit artikel delen:

De tamtam rond internettechnologie mag dan verstomd zijn, grote ondernemingen zijn nu pas begonnen om met portalen, internetveilingen en online handelsconnecties de eigen bedrijfsprocessen te stroomlijnen.

  
Overzicht van de bedrijfsprocessen die significant te verbeteren zijn met ict-innovaties. Nadruk ligt daarbij op het aanpakken van de bedrijfsbesturing en systemen voor relatiebeheer en verkoop. Het onderzoek is verricht onder 115 respondenten werkzaam in de top van het Nederlandse bedrijfsleven als lid van de directieraad of als ict-directeur.
Dit bleek tijdens de presentatie twee weken geleden van het IT Impact 2003 onderzoek dat Cisco Nederland samen met onderzoeksbureau Giarte uitvoerde. Managers van DSM, ING en Sara Lee DE gaven een schets van de strategische veranderingen in hun ict-infrastructuur die zij met internettechnologie doorvoeren. Zo sprak Frits Mansvelt Beck, senior manager e-business bij ING, over de portaalstandaard waarmee de bank en verzekeraar de onderhoudskosten voor zijn honderden intranetten reduceert. ING heeft nu standaard infrastructuurhulpmiddelen, die gebruikt worden voor het onderhoud op en de uitbouw van de interne websites.

Kostenreducties

De belangrijkste motivatie voor ING om deze exercitie te ondernemen, was het in toom houden van de kosten voor het onderhoud van al zijn intranetten. Ook het voorbeeld van DSM liet zien dat de inzet van gestandaardiseerde internettechnologie een vooraanstaande rol speelt in de bedrijfsverbeteringen en kostenbesparingen die het chemieconcern doorvoert. DSM is bezig om al zijn afnemers via een middleware-laag elektronisch te laten communiceren met de planningsystemen van de onderneming. Het rolt hiertoe een standaardmethode uit.
Sara Lee is met een vergelijkbaar proces bezig om zijn eigen bedrijfsgegevens elektronisch te synchroniseren met de voornaamste handelspartners. De producent van consumptiegoederen realiseert veel van de gegevensstandaardisatie via de productcatalogus van Transora. Via dit gezamenlijke platform communiceert het met zijn belangrijkste afnemers. Industriestandaarden voor unieke productcodes moeten in de toekomst het volgen van producten door de waardeketen faciliteren. Ook Sara Lee werkt met standaard webhulpmiddelen om de marketing van zijn productgroepen te ondersteunen.

Afrekenen

Kostenreducties door bedrijfsverbeteringen en beheersing van de ict-kosten blijken ook in het online onderzoek IT Impact 2003 de voornaamste criteria om het succes van de ict-afdeling en diens projecten aan af te meten. In de grafiek 'Afrekenen it-management' is het belang van deze kostenreductie en minder harde criteria aangegeven. Het management van slechts enkele bedrijven rekent op meer bedrijfsmatige doelstellingen af, zoals het herkennen van nieuwe bedrijfskansen door technologische vernieuwing of innovatie gebeurt, aldus de uitkomst van de studie.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-23T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.