Grondwet moet internet en e-mail beschermen

Dit artikel delen:

De Nederlandse grondwet moet internet en e-mail gaan beschermen. Om de grondrechten van burgers ook in een 'digitaal tijdperk' optimaal te waarborgen, dienen zij techniek-onafhankelijk te worden. Vrijheid van meningsuiting moet evenzeer gelden voor uitingen via internet als voor papieren publicaties.

Dit stelt de Commissie 'Grondrechten in het digitale tijdperk' onder leiding van professor Franken. Zijn rapport is woensdag aangeboden aan het kabinet. Nu bestaan er alleen het brief-, telefoon- en telegraafgeheim. Ook vertrouwelijke communicatie via e-mail en fax moet worden beschermd. De Commissie Franken stelt ook voor in de grondwet het recht van burgers op toegang tot overheidsinformatie te regelen. Deze informatie moet gemakkelijk te vinden zijn en ook betaalbaar.
De vrijheid van meningsuiting krijgt veel nadruk. Het recht hierop zou onafhankelijk moeten zijn van het gebruikte medium. Thans maakt de wet wel onderscheid. Voor drukpers, radio en televisie en 'overige middelen' bestaan verschillende beschermingsniveaus. Daarnaast wordt voorgesteld de bescherming van de persoonlijke levenssfeer uit te breiden. Nu bestaan er alleen regels voor het vastleggen en verstrekken van persoonsgegevens. Die zouden moeten worden uitgebreid tot de gehele keten van verwerking van persoonsgegevens, namelijk van het verzamelen tot het vernietigen van gegevens.
De Commissie vindt het geen goede gedachte in de grondwet regels op te nemen over 'datamining' en 'spamming'. Onder dit laatste begrip wordt ongevraagde reclame in de vorm van e-mail verstaan. Het zou niet bij het sobere karakter van de grondwet passen daarin ook dergelijke onderwerpen te regelen.  CORR.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-26T00:00:00.000Z Correspondent