Ex-aartsrivalen eens over identiteit

Sun en Microsoft presenteren samen single sign-on

Dit artikel delen:

Sun en Microsoft onthullen 1 juni hun gezamenlijke oplossing voor identiteitsbeheer. Dit is één van de eerste concrete resultaten van de samenwerking tussen de twee voormalige aartsrivalen. Ceo's Scott McNealy en Steve Ballmer vertelden onlangs hoe het staat met de voortgang.

De samenwerking, die samengaat met een schikkingsbetaling van 1,95 miljard dollar aan Sun, is ongeveer een jaar geleden beklonken. "In het eerste jaar zijn we van de rechtszaal naar het computerlaboratorium gegaan. Nu gaan we van het lab naar de markt", zegt Ballmer.

Fujitsu versnelt Sparc64
Fujitsu, dat sinds juni vorig jaar serverpartner is van Sun Microsystems, heeft vorige week vijf nieuwe Unix-servers onthuld met 2,08 GHz-uitvoeringen van zijn Sparc64-processor. Die chip is compatibel met Suns Ultrasparc-processor. De toekomstige Sparc64 VI, codenaam Olympus, zal ook dienst doen in Sun-servers. De voorgaande modellen van de Fujitsu-kloon draaiden op 1,35 en 1,89 GHz. De zwaarste van de nu onthulde PrimePower-machines schaalt van vier tot 128 processoren. Fujitsu heeft in april nieuwe topmodellen onthuld van zijn PrimeQuest-servers die Intels 64-bit Itanium 2-processoren gebruiken.
De twee bedrijven hebben gezamenlijk twee specificaties opgezet en gepubliceerd voor eenmalige aanmelding van gebruikers voor meerdere netwerken. Voorheen hadden Microsoft en Sun elk eigen initiatieven om sso (single sign-on) mogelijk te maken. De nieuwe specificaties zijn vrijgegeven voor softwareontwikkelaars. Ballmer en McNealy verwachten dat de eerste producten die daar gebruik van maken eind dit jaar op de markt verschijnen. Algemene ondersteuning in producten volgt in 2006.

Lijst projecten

McNealy bekritiseert twijfelaars die meenden dat de twee voormalige tegenstanders niet tot elkaar zouden komen. "De sceptici betwijfelden een jaar geleden of we het ooit eens konden worden over de vorm van de tafel, laat staan dat we samen enkele van de moeilijkste ict-problemen zouden kunnen oplossen." De Sun-topman stelt dat er nu een grote stap is genomen en er meer volgen. "Dit is slechts het begin van een lange lijst projecten waar we aan werken." Die lijst omvat ook communicatie tussen Suns Unix-variant Solaris en Windows, en de concurrerende applicatieplatformen Java en .Net.
Eind vorig jaar hebben Sun en Microsoft nog de voortgang uiteengezet. McNealy zei in oktober dat de integratie met Microsoft-software gestaag verloopt, zij het wat langzamer dan verwacht. Dit weet hij aan de complexiteit, die groter was dan was voorzien. In december liet Sun-cto Greg Papadopoulos, die het integratiewerk leidt, weten dat Java en Windows XP nader tot elkaar komen en dat de twee bedrijven werken aan simultaan inloggen ofwel sso voor hun verschillende besturingssystemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.