Online auteursrecht wettelijk beschermd

Dit artikel delen:

De Amerikaanse senaatscommissie voor wettelijke aangelegenheden heeft vorige week een wetsvoorstel voor auteursrecht op Internet unaniem goedgekeurd. Deze wet moet origineel materiaal op Internet beschermen tegen illegale elektronische verspreiding. Het voorstel is gebaseerd op richtlijnen die de World Intellectual Property Organization (wipo) in december 1996 opstelde.

Deze 'Copyright treaties implementation act' is bedoeld om materiaal van ondermeer softwarefabrikanten, muzikanten, filmproducenten en uitgevers wettelijke bescherming te bieden. Voorstanders, zoals de Creative Incentive Coalition, menen dat deze wet nodig is om verkoop via Internet te bevorderen. Critici, waaronder de Digital Future Coalition, beweren echter dat het wipo-voorstel negatieve gevolgen zal hebben. Zo zou het illegaal worden voor software-ontwikkelaars om toegang te verkrijgen tot bestaande programmatuur op Internet om compatibele producten te maken.
Het door de commissie goedgekeurde wetsvoorstel wordt nu aan de volledige senaat voorgelegd. Volgens dit document zijn telefoonmaatschappijen en Internet-providers onder bepaalde omstandigheden niet aansprakelijk als een klant van hun beschermd materiaal illegaal verzend of online plaatst. In ruil voor deze vrijspraak krijgen uitgevers en producenten garanties dat providers en website-beheerders actief zullen meewerken aan de bescherming van materiaal waar auteursrecht op rust.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.