Kabel en telefoon moeten meer concurreren

Opta-voorzitter roept op tot één toezichthouder voor communicatieaanbieders

Dit artikel delen:

Breedband internetdiensten via het telefoonnet en via kabelnetten moeten intensiever met elkaar concurreren. Dit zei Opta-voorzitter Jens Arnbak vorige week tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2001. Gelijke en transparante richtlijnen, gecontroleerd door één toezichthouder, moeten beide netwerken gelijkwaardiger maken.

Verdeeld
De verschillende toezichthouders van de kabelsector verschillen vaak van mening. Edwin van Laar, woordvoerder van bekabelaar Essent, noemt de Muzzik-case een goed voorbeeld van deze verdeeldheid. Twee jaar terug stelde het Commissariaat van de Media Essent in het gelijk. De aanbieder van zender Muzzik moest betalen voor doorgifte van zijn kanaal aan Essent-abonnees. De Opta oordeelde juist dat de nieuwkomer geld moest ontvangen, omdat hij een waardevolle aanvulling bood op het programma-aanbod.
Arnbak sluit met zijn oproep aan bij de nieuwe telecomrichtlijnen van de Europese Commissie. De EC geeft aan dat telecom, kabel en andere infrastructuren als satelliet in toenemende mate gelijksoortige diensten aanbieden en daardoor aan dezelfde richtlijnen moeten voldoen. Gevolg is dat er één communicatieautoriteit moet komen voor toezicht op de verschillende communicatienetwerken. In 2003 moeten deze Europese communicatieregels overgenomen zijn in de nationale wetgeving van de lidstaten.
Voor Nederland betekent dit verschuivingen in het toezicht. De huidige telecomwet is alleen van toepassing op vaste en mobiele telefonie. Hier valt de kabelsector voor een groot deel buiten. Daardoor houdt Opta wel breedband via de telefoonlijn (digital subscriber line) in de gaten, maar niet breedband via de kabel. In de kabelsector controleert Opta alleen of de doorgiftetarieven van televisiekanalen kloppen.
Het takenpakket en de samenstelling van de nieuwe toezichthouder is een politieke discussie, stelt Arnbak. Demissionair staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat, opgetrommeld om het Opta-jaarrapport in ontvangst te nemen, verwacht dat deze discussie in 2005 afgerond is. Waarschijnlijk krijgt Opta een breder takenpakket. Ook moet de telecomwet op de schop.

Positief

Rob van Esch, directeur van de Vecai, is voorstander van één toezichthouder voor kabel, telecom en satelliet. "Het huidige toezicht op de kabelsector is in handen van minstens zeven instanties." Een coherente visie op de kabelmarkt ontbreekt hierdoor. Bovendien is het toezicht nu vooral gericht op televisiediensten. Vergelijking met de telecomsector zal de aandacht verschuiven naar nieuwe diensten als breedbandinternet en digitale telefonie via de kabel. Ook verwacht hij dat de kabelsector meer ruimte krijgt om te concurreren met telecombedrijven.
Dat is precies waar Arnbak op uit is. Opta hoopt het succes van de opengebroken telecommarkt voor de kabelsector te herhalen en zo een nieuwe concurrent van KPN te creëren. Arnbak verwacht bijvoorbeeld dat prijsregulering van dsl overbodig wordt als breedband via de kabel optimaal concurreert met KPN. "Dat zal KPN kort houden", voorspelt hij. Dat de kabelsector in moeilijkheden verkeert, acht hij geen onoverkomelijk probleem. Goede voorstellen zullen de geplaagde sector er bovenop helpen.

Concurrentie

Het openstellen van kabelnetten voor andere dienstverleners is zo'n goed voorstel. Kabelbedrijven praten met internetaanbieders over een vastrechtvergoeding voor toegang. Hiermee krijgen hun abonnees toegang tot alternatieve aanbieders van breedband internet via de kabel. Tot voor kort waren bijna alle kabelbedrijven mordicus tegen deze opzet omdat concurrenten de inkomsten uit het eigen netwerk onder druk zouden zetten.
Essent is het eerste kabelbedrijf dat experimenteert met een alternatieve internetaanbieder op zijn netwerk. Het voert nu een proef uit met aanbieder Introcom in Hengelo. Het heeft één miljoen van zijn 1,7 miljoen kabelaansluitingen geschikt gemaakt voor breedband internet. Op dit moment is het gestopt met verdere investeringen. Pas als de inkomsten uit kabelinternet stijgen is het bereid opnieuw te investeren.
 
O2 wint kort geding tegen Opta
Opta had O2, het voormalige Telfort, een verlaging opgelegd van het tarief voor het afleveren van telefoonverkeer op zijn eigen netwerk. Andere aanbieders van mobiele telefonie gebruiken het O2-netwerk om gesprekken met diens abonnees af te handelen. Hiervoor betalen zij een vergoeding. De Rotterdamse rechter oordeelde dat de vergoeding die O2 vraagt voor dit belverkeer niet te hoog is gezien de huidige concurrerende mobiele telefoniemarkt in Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-10T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.