Wisdom houdt kennis binnenskamers

Teruggekeerde oprichter Abernathy opgelucht dat verkoop aan Devote is afgeblazen

Dit artikel delen:

De verkoop van internetspecialist Wisdom aan Devote is van de baan. Grootaandeelhouder Philip Abernathy keerde terug op de directeurspost en blies de zaak af. Volgens Abernathy staat Wisdom er inmiddels weer goed voor, na het binnenhalen van opdrachten van Wolters-Noordhoff (Bosatlas) en Libertel Vodafone (internet- portaal Vizzavi).

Philip Abernathy (ex-Shell) richtte Wisdom in 1995 op samen met Peter Poortinga (ex-BSO). Het bedrijf uit Assen begon als it-dienstverlener, met de nadruk op intranet-toepassingen en klantenservicesystemen voor de telecommunicatie- en energiemarkt. Het voerde opdrachten uit voor onder meer de Nederlandse Aardoliemaatschappij, Shell (een olieputinformatiesysteem), Gasunie en KPN.
Wisdom - omzet: tien miljoen gulden, zestig medewerkers - zag vorig jaar de groei stilvallen door de terugval op de ict-markt. Bovendien speelde er een machtsstrijd tussen de grootaandeelhouders Abernathy en Poortinga, die allebei 40 procent van de aandelen in bezit hebben (de overige 20 procent is in handen van het personeel). "Wij waren twee kapiteins op een schip", vertelt Abernathy. "Poortinga bemoeide zich nogal veel met de bedrijfsvoering." De tweestrijd kwam tot een climax bij de mislukte overnamegesprekken met adviesbureau Penta Scope begin 2000. De heren zaten niet op één lijn over een gehele dan wel gedeeltelijke overname van aandelen.

Stuurloos

Abernathy en Poortinga deden vervolgens een stap terug en benoemden een nieuw managementteam. Ad-interim directeur Willem Weijers voerde een sanering uit en bracht het aantal bv's terug. Ook zocht hij een nieuwe koper. Internetbedrijf Devote uit Bunnik leek een goede kandidaat, maar nadat Weijers Wisdom had verlaten ("Mijn klus zat erop"), was onduidelijk wie de nieuwe directeur zou worden. De overige twee directeuren, Henk Willems ("geen commentaar") en Danny de Vreeze, waren als gevolg van de sanering afgevloeid. Abernathy kreeg steeds meer signalen van medewerkers dat ze niet gelukkig waren met de situatie. "Zonder goed leiderschap en interne steun kun je geen bedrijf verkopen", zegt Abernathy. Hij besloot terug te keren naar het front, brak de onderhandelingen met Devote af, en maakte met Poortinga de afspraak dat deze zich voortaan op de achtergrond zou houden.
"Achteraf ben ik opgelucht dat die verkoop niet is doorgegaan. Devote draait momenteel niet goed en voert een reorganisatie uit", zegt Abernathy. Hij beweert dat zijn bedrijf weer boven jan is. "We maken weer winst. Momenteel is er veel vraag naar oplossingen die internettoepassingen kunnen koppelen aan de backoffice." Wisdom haalde in Nederland recentelijk twee interessante opdrachten binnen: het ontwikkelde de technologie voor internet- en WAP-portaal Vizzavi van Libertel Vodafone en leverde de software voor de cd-rom van de onlangs verschenen 52ste editie van de Grote Bosatlas, uitgegeven door Wolters-Noordhoff.

Thrulogic opgeheven

Ad-interim directeur Weijers verklaarde eerder tegen Computable dat Abernathy en Poortinga zich hadden teruggetrokken omdat ze weinig voeling meer hadden met het bedrijf. "Onzin", vindt Abernathy, "anders was ik niet teruggekeerd." In de periode dat de grootaandeelhouder zich niet meer actief met Wisdom bemoeide, startte hij een nieuw bedrijf. Abernathy had Wisdom Products overgenomen, dat niet meer paste bij het dienstverlenende karakter van het Assense bedrijf. Hij doopte het om in Thrulogic, leverancier van bedrijfsmanagementsoftware. Nu hij weer terug is bij Wisdom, heeft hij het bedrijf opgeheven en het softwareproduct Peforce overgedaan aan OpenPSA.net.
 
 
Wisdom heeft de software ontwikkeld voor de cd-rom die bij de nieuwste Grote Bosatlas (editie 52) wordt meegeleverd. De programmatuur, grotendeels in Java ontwikkeld, is modulair opgebouwd, waardoor in latere edities makkelijk nieuwe functionaliteit toe te voegen is. De huidige modules omvatten een zoekmachine, waarmee 1,7 miljoen plaatsen in de wereld kunnen worden opgezocht, en een statistiekprogramma. Met de laatste functie kunnen 32 soorten gegevens (bijvoorbeeld woningwaarden en bevolkingsopbouw) van alle 538 Nederlandse gemeenten, 2354 wijken en 10471 buurten worden opgevraagd, bewerkt en gepresenteerd in kaarten en grafieken. Slechtzienden kunnen gebruikmaken van opvallende kleuren en geluiden.
De Bosatlas is in combinatie met de cd-rom uitgegroeid tot een geografisch informatiesysteem. Wolters-Noordhoff verwacht dat vooral onderwijsinstellingen de atlas zullen afnemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-11T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.