Servers grootste bron voor Internet-inkomsten

Forrester maakt schatting van potentiële omzet

Dit artikel delen:

De wereldwijde markt voor Internet-software zal in 1999 een omvang hebben van 8,5 miljard dollar. Tegen die tijd zullen meer dan een half miljoen ondernemingen zijn aangesloten op Internet. Grote geldmaker (4,4 miljard dollar) is daarbij de software die Internet-servers in de lucht moet houden. Dit voorspelt het Amerikaanse onderzoeksbureau Forrester Research.

De software-industrie zal het stadium van de eenvoudige 'web browsers' en 'servers' snel ontgroeien en steeds meer terreinen omvatten. Daarbij valt te denken aan speciale gereedschappen, toegesneden Internet-applicaties en gerichte server-software voor het 'netwerk van netwerken'. Het meeste geld gaat in de nabije toekomst om in server-software, te weten 4,4 miljard dollar in 1999. Dit betekent dat ondanks alle aandacht op dit moment voor 'browsers' de grootste omzet niet bij de eindgebruiker maar bij de aanbieder van informatie ligt.
Internet geldt momenteel als een van de gebieden waar veel innovatieve software wordt gebouwd. Elke zichzelf respecterende applicatie-bouwer heeft zich op dit terrein gestort: van enthousiaste nieuwelingen in garages tot doorgewinterde partijen als Microsoft en Oracle. Sommige bedrijven geven al meer uit aan Internet-software dan aan client/server-software," stelt Eric Brown, analist van Forrester.
"Aan de gebruikerskant groeit de kooplust. Ondernemingen proberen hun vaak saaie web-sites nieuw leven in te blazen en bouwen volledige Internet-applicaties rond de programmeertaal Java. Steeds meer 'tools' voor het ontwikkelen van zakelijke informatie vliegen over de toonbank."
Gereedschap voor het bouwen van componenten voor het Internet en de assemblage ervan vergroten de effectiviteit van de software-ontwikkelaars in het bedrijfsleven. Belangrijker worden in dit verband programma's waarmee gebruikers zelf in staat zijn zonder al te veel inspanning informatie op het web te zetten. Corr.
 
Omzet met software voor Internet in miljoenen dollars
 

1995127
1996383
19971373
19984311

Bron: Forrester Research

Al in 1997 zal er meer geld verdiend worden met software voor Internet-servers dan met browsers. Dit verschil wordt de komende drie jaar alleen maar groter. Marktanalist Forrester becijfert dat de markt voor browsers in 1999 goed is voor 450 miljoen dollar omzet, terwijl server-software bijna het tienvoudige oplevert (4,4 miljard dollar). Met gereedschap voor Internet wordt rond de eeuwwisseling 1,2 miljard dollar binnengehaald.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-10T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.