Verisign volhardt in omstreden plan

Site Finder leidde tot veel protest van onder meer internet-aanbieders

Dit artikel delen:

Verisign houdt vast aan zijn omstreden plan voor een zoekdienst. De Internet-domeinnaambeheerder heeft die zoekdienst eind vorig jaar al opgezet, maar na hevige kritiek - en fouten - weer uitgeschakeld. Het laat het plan echter niet varen.

Officieel overweegt Verisign nog of - en hoe - het zijn Site Finder reanimeert. De zoekdienst vangt foutieve of niet meer bestaande adressen voor bestemmingssites op en serveert niet een foutmeldingspagina, maar de eigen zoekdienst. Microsoft doet hetzelfde met zijn marktdominante webbrowser Internet Explorer, die bij fouten op de eigen MSN-zoekmachine uitkomt. Site Finder schotelt websurfers echter ook betaalde links voor.
Het voornaamste probleem is dat Verisign lager in de internet-infrastructuur zit. Het commerciële bedrijf was ooit dé beheerder van internet-domeinnamen, maar heeft die machtspositie zien eroderen door de benoeming van andere organisaties die domeinnamen mogen registreren en beheren. Verisign heeft nu nog de .com- en .net-domeinnamen onder zijn hoede.

Oneerlijke concurrentie

Site Finder passeert dan ook diverse diensten die hoger in de internet-infrastructuur draaien. De dienst is in september gestart en leidde tot veel protest van onder meer internet-aanbieders. Zij zagen zich niet alleen beconcurreerd op een lager niveau dat ze niet kunnen bereiken, maar bemerkten ook fouten. Verisigns zoekdienst frustreert de werking van bepaalde internet-diensten en -producten, waaronder anti-spamfilters en webbrowsers in andere talen dan Engels. De makers en aanbieders daarvan moeten dan aanpassingen plegen om aan te sluiten op Site Finder.
De kritiek hield aan en leidde tot officiële aandacht van toezichtsorgaan Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), die dreigde met een aanklacht en boetes. In reactie hierop sloot Verisign zijn dienst in oktober, maar het meldde daarbij dat dat tijdelijk was. Begin dit jaar liet ceo Stratton Sclavos aan investeerders weten de dienst mogelijk in april al opnieuw te lanceren. Dat is niet gebeurd, maar het plan sluimert nog altijd.
Het bedrijf zegt nu technische data te vergaren om de fouten uit Site Finder te halen. De commerciële aard van Verisign dwingt het min of meer nieuwe inkomstenbronnen te zoeken en aan te boren. De zoekdienst en de daarbij horende betaalde links vertegenwoordigen immers nieuwe omzet.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.