ICL maakt haast met elektronische handel

Beursgang afgesplitste onderdelen moet geld opleveren voor investeringen

Dit artikel delen:

Het Britse ICL wil binnen drie jaar al zijn inkomsten halen uit dienstverlening op het gebied van elektronische handel. Daartoe brengt het deze zomer enkele afgesplitste onderdelen naar de beurs. ICL houdt een meerderheidsaandeel in deze onderdelen. Het geld dat het bedrijf op die manier hoopt te verdienen, wordt geïnvesteerd in nieuwe bedrijven. De overgang naar een e-commerce dienstverlener moet binnen drie jaar een feit zijn.

Vorig jaar november maakte ICL bekend dat het 250 miljoen gulden ging steken in activiteiten op het vlak van elektronische handel. Keith Todd, ceo van ICL, maakte vorige week bekend dat hij de overgang naar een dienstverlenend bedrijf voor e-commerce wil versnellen. Daartoe is een ambitieus plan opgesteld. Dat omvat een combinatie van af te splitsen bedrijven, het opzetten van een incubatie-eenheid en het afstoten van een aantal bedrijfsonderdelen.

Beursgangen

In juli is de eerste afsplitsing. Dan moet het onderdeel KnowledgePool - studeren via Internet - een notering krijgen aan de Londense beurs en de Nasdaq. Deze zomer vraagt het bedrijf op de beurs in Helsinki een notering aan voor ICL Dat Oy, de Finse vestiging. Deze wordt vervolgens samengevoegd met de vestigingen van Zweden, Noorwegen en Denemarken, die uiteindelijk een dienstverlener gaat vormen voor Scandinavië. Als eerste stap verkocht ICL vorige maand 17 procent van de Finse vestiging aan een consortium van internationale investeerders dat onder leiding staat van de Zweeds investeringsbank Enskilda Securities AB.
Het oprichten van de zogenoemde incubatie-eenheid is vooral bedoeld om geld te genereren voor nieuwe investeringen, zo geeft Todd toe. "Nu we veel investeren in Internettechnieken, moeten we voorkomen dat deze kennis ons ontglipt. Daarom hebben we een constructie bedacht waarbij we kansrijke technieken kunnen onderbrengen in bedrijven die de potentie hebben zelfstandig te worden. In deze nieuwkomers houden we een aandeel van 20 procent."

Omscholing

Om de nieuwe strategie kans van slagen te geven, heeft het bedrijf een programma opgezet voor het trainen van nieuwe medewerkers en het omscholen van de huidige medewerkers. Hiertoe worden centra opgericht in Engeland, Duitsland en Amerika. Die hebben als taak per jaar 3000 mensen klaar te stomen tot dienstverleners voor elektronische handel.
De trainingen zijn gericht op drie onderwerpen: innovatie in onder andere het gebruiken van WAP-technieken, het ontwikkelen van toepassingen en het beheren van de infrastructuur voor elektronische handel.
Als gevolg van het nieuwe beleid moeten een aantal eenheden het veld ruimen. Zo sluit ICL de distributie-eenheid die computers leverde aan kleine wederverkopers. Volgens Todd had deze eenheid een omzet van 150 miljoen gulden, maar paste ze niet in de nieuwe strategie. Dat geldt ook voor het onderdeel dat reserveonderdelen leverde. Deze unit, waar drie honderd mensen werken, wordt verkocht aan 3iPCL.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-21T00:00:00.000Z Wim Amerongen