Lagere positie op ranglijst e-zakendoen vooral overheid te verwijten

Regering aan zet

Dit artikel delen:

Nederland is gezakt op de wereldranglijst van landen die internet als communicatie- en transactiemiddel gebruiken. Vooral het wettelijke en politieke klimaat in Nederland laat te wensen over.

Nederland scoort in vergelijking met vorig jaar minder hoog in het gebruik van internettechnologie door overheid, bedrijfsleven en burgers. Op de door het economietijdschrift The Economist en IBM opgestelde 'e-readiness' ranglijst van landen is Nederland van twee naar nummer drie gezakt. Het deelt deze plaats met de VS en Engeland. De Scandinavische landen Zweden en Denemarken prijken respectievelijk op de eerste en tweede plaats.

Ranglijst 'e-readiness'
"E-readiness is de mate waarin burgers, ambtenaren en werknemers internettechnologie inzetten om efficiënter te werken", legt Peter Korsten, werkzaam bij IBM Consulting, uit. IBM heeft samen met het economietijdschrift The Economist een ranglijst opgezet, waarmee het landen langs deze 'e-readiness-lat' legt. Nederland is van nummer twee naar nummer drie gezakt.
Korsten geeft toe dat de term e-business een smaakje gekregen heeft sinds het uiteenspatten van internetzeepbel. IBM maakt zich volgens hem geen zorgen over het gebruik van deze misschien wat beladen term. Korsten wijst erop dat het belang van internettechnologie ondanks de doorgeprikte dotcomhype alleen maar is gegroeid, ook al gebeurde dit voornamelijk met stille trom.
Frans Bentlage, werkzaam bij IBM Consulting - de nieuwe naam van het vorig jaar overgenomen adviesbureau Price Waterhouse Coopers - , ziet Nederland nog steeds goed presteren. "Op zich is een derde plaats natuurlijk een felicitatie waard, alleen moet Nederland opletten dat het de komende tijd niet verder wegzakt." Hij wijst achterblijvende regelgeving en het ontbreken van centrale infrastructuurvoorzieningen aan als belangrijke factoren die Nederland ook in de toekomst mogelijk naar een lagere positie verwijzen als de overheid niet ingrijpt. Zweden scoort op het wettelijke en politieke vlak juist de hoogste punten.
"De overheid kan komend jaar een hoge toegevoegde waarde hebben door open ict-architecturen in te zetten om knelpunten weg te werken en door belangrijke wetten aan te nemen", vindt Bentlage. Hij wijst vooral het ontbreken van centrale ict-systemen voor overheidsonderdelen als politie of gezondheidszorg aan als oorzaken waarom Nederland op dit punt zelfs onder het West-Europese gemiddelde uitkomt. Ook moet Nederland overgaan tot duurzame invoering van internettechnologie en niet bij incidentele studies en pilots blijven hangen, zoals het nu doet.
Het zakelijk klimaat van Nederland is wel nog steeds uitstekend. Op dit punt prijkt ons land nog steeds nummer één. Naast het uitstekende politieke klimaat hebben Scandinavische landen ook sterke infrastructuurvoorzieningen. Peter Korsten, ook werkzaam bij IBM Consulting, noemt het grotere aantal pc's en het hogere aantal internetaansluitingen als belangrijke voorbeelden daarvan. Ook zijn volgens hem de glasvezelnetwerken in deze landen een stuk uitgebreider.

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-11T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.