Softwarebedrijf AND legt accent op Internet

Verkoop smartcard divisie komt op ongelukkig moment

Dit artikel delen:

Het Nederlandse softwarebedrijf AND Publishers richt zich meer op zijn Internet activiteiten. Daartoe verkocht het bedrijf vorige maand onder andere zijn beveiligingsdivisie Identification voor 55 miljoen gulden aan de Engelse Bell Group. Dit geld wordt, naast de Internetactiviteiten, gebruikt om de financiële positie te verbeteren. Het aan de beurs genoteerde AND Publishers leed vorig jaar een verlies van 15 miljoen gulden op een omzet van 78 miljoen.

Volgens een woordvoerster is de verkoop van de beveiligingstak vooral bedoeld om meer te kunnen investeren in de Internetactiviteiten van het moederbedrijf, dat vooral bekend werd door zijn routeplanners. De divisie And Identification ontwikkelde diverse beveiligingssysteem op basis van identiteitskaarten, waar de klanten biometrische gegevens aan kunnen toevoegen. Deze beheerssystemen zijn inmiddels in gebruik bij diverse banken, KPN Telecom en de Koninklijke Luchtmacht.

Ongelukkig

Het moment van de verkoop van de beveiligingsdivisie is ongelukkig gekozen. Biometrie raakt nu juist in een stroomversnelling omdat het een manier is om fraude via Internet te voorkomen. Jarenlang waren biometrische beveiligingen te duur en voldeed het beveiligen via wachtwoorden en pincodes. Nu steeds meer beveiligingen nodig zijn, voldoen traditionele oplossingen niet langer. Gebruikers houden zich niet aan de juiste procedures en laten vertrouwelijke gegevens slingeren.. Door deze ontwikkelingen staan deze beveiligingssystemen op het punt om door te breken. Zo introduceerde het Belgische bedrijf Fics samen met Keyware Technologies een biometrisch identificatie- en autorisatiesysteem voor veilig bankieren via Internet. Onlangs werd bekend dat een Canadees dochterbedrijf van de ING Groep als één van de eerste e-commerce bedrijven vingerafdrukken als fiattering van online transacties gaat gebruiken. Met deze beveiliging hoopt de bank fraude via Internet te voorkomen.
 
Overheid en biometrie
Op de beurs ICT Overheid die van 18 tot 20 april in de Utrechtse Jaarbeurs plaatsvindt, houdt Ronald Hes, specialist van de Registratiekamer, een inleiding over technische ontwikkelingen bij de Gemeentelijke Basis Administratie(GBA). Hij gaat onder andere in op identificatie door biometrische gegevens. Hes waarschuwt voor de gevaren van het schenden van de privacy. "Wanneer je op dit soort systemen overgaat, kunnen er ook databases worden aangelegd van biometrische gegevens. Die databases bieden altijd de mogelijkheid voor ongewenst gebruik."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures bij AND

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-14T00:00:00.000Z Wim Amerongen