Gestresste IT'ers krijgen adviezen via Internet

Digitale raadgever helpt werknemers bij problemen op het werk

Dit artikel delen:

Internet kent inmiddels veel commerciële toepassingen, maar biedt voor creatievelingen nog meer mogelijkheden. Zo heeft het Nederlandse bedrijf Pontormo een website voor psychische hulpverlening opgezet, bedoeld voor mensen met problemen op het werk. Het programma is met name geschikt voor gestresste IT'ers.

De zogenoemde e-counselor bereidt werknemers voor op gesprekken over hun problemen, die zij moeten voeren met verantwoordelijken binnen het bedrijf, zoals leidinggevenden of personeelsmanagers. Gebruikers kunnen na het intoetsen van een wachtwoord aangeven met welk probleem zij kampen. Dit gaat via een menu die een keuze biedt uit mogelijke moeilijkheden, zoals problemen met de baas, stress en burn out.
Vervolgens krijgen de deelnemers een aantal vragen voor de kiezen. Al naar gelang de antwoorden verschijnen er nieuwe vragen op het scherm, gelardeerd met een aantal adviezen. Wie te snel door de vragenlijst gaat, wordt op de vingers getikt. Serieuze raadgeving vergt nu eenmaal tijd en geduld. Uiteindelijk volgt er een advies en enkele tips over de te voeren gesprekken.

Doelgroep

Felix Steemers, van origine bedrijfspsycholoog en geestelijk vader van zijn virtuele collega, rekent op een enorme doelgroep voor deze digitale raadgever. "Er zijn ontzettend veel mensen die met problemen rondlopen. De druk op het werk neemt toe. Werknemers moeten binnen hun organisatie intensief samenwerken en dat leidt vaak tot spanningen", aldus Steemers.
De psycholoog denkt dat met name automatiseerders gebruik zullen maken van de e-counselor. "IT'ers voelen zich over het algemeen meer betrokken bij hun vak dan bij hun organisaties. Zij beschikken namelijk over een grote vakinhoudelijke kennis, maar in veel mindere mate over communicatieve vaardigheden. Op het werk moeten zij toch intensief samenwerken met anderen en dat vereist toch meer communicatief dan inhoudelijk denken voor deze automatiseerders. Dat leidt tot problemen en tot onnodige stress."

Geschikt medium

Steemers zegt dat Internet een geschikt medium is voor dit soort adviespraktijken. "Het bereik is groot. Natuurlijk hadden wij ook een CD-rom of een boek kunnen samenstellen, maar Internet biedt ons de mogelijkheid om het programma aan te passen en te actualiseren." Bovendien zijn mensen sneller geneigd om zich bloot te geven als zij anoniem en in alle rust achter de computer zitten. "Natuurlijk hebben werknemers met problemen meer aan een persoonlijk onderhoud. Dit programma is daar dan ook een voorbereiding op, geen vervanging."
De bedrijfspsycholoog heeft samen met Rein van Leeuwen het bedrijf Pontormo opgericht om het programma te exploiteren. Hij houdt zijn praktijk gewoon aan. De inkomsten komen voort uit de verkoop van wachtwoorden, die toegang bieden tot het besloten adviesgedeelte. Steemers sluit niet uit dat organisaties op de duur kunnen adverteren op de site, maar onderstreept dat dit niet ten koste gaat van de onafhankelijkheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-14T00:00:00.000Z Michiel Couzy