Droom Ariba in duigen

Dit artikel delen:

Ariba, producent van software voor internethandel tussen bedrijven, heeft in een winstwaarschuwing aangegeven op een zwaar verlies af te stevenen in plaats van het kleine verlies dat het bedrijf eerder voorspelde.

De omzet komt uit op negentig miljoen dollar, de helft van wat het bedrijf eerder verwachtte. Het verlies bedraagt waarschijnlijk twintig dollarcent per aandeel, terwijl eerder vijf dollarcent voorspeld was. Op 20 april komt de onderneming met definitieve kwartaalcijfers naar buiten.
De Amerikaanse softwareproducent ontslaat zevenhonderd personeelsleden, eenderde van het totale personeelsbestand. De waarschuwing volgt kort op de aankondiging van partner I2, wiens resultaten ook tegenvielen. "Wij zagen directeuren beslissingen op het gebied van e-commercie en e-procurement uitstellen", zegt Bob Calderoni tegen de Britse nieuwsdienst Computergram. "Ariba krijgt te horen dat bedrijven pas investeren als ze hun eigen zaken weer zien stabiliseren. Dit effect trad het eerst op in Noord-Amerika, maar wordt nu ook in Europa merkbaar. De vraag naar marktplaats-software heeft een dramatische val laten zien." Ariba zegt nog wel software te leveren aan bedrijven die een gesloten marktplaats opzetten.
Ariba ziet af van de voorgenomen fusie met Agile door middel van een aandelenruil met een geschatte waarde eind januari van 2,5 miljard dollar. Agile levert software waarmee bedrijven in een waardeketen gezamenlijk producten kunnen ontwikkelen. Door de enorme duikeling van het Ariba-aandeel sindsdien (van veertig dollar naar iets meer dan zes dollar) kelderde de overnamesom naar vierhonderd miljoen dollar.
Joshua Greenbaum, hoofd van het Californische Enterprise Application Consulting, verklaarde tegenover persbureau Reuters dat de afgeketste fusie een flinke klap betekent voor Ariba. "Agile had Ariba toegang zullen bieden tot nieuwe marktsegmenten. De acquisitie stelde Ariba in staat om een flinke slag te slaan in een markt die een natuurlijke aanvulling op zijn eigen procurement-software betekende. Nu moet Ariba alleen verder, terwijl de onderneming niet het productaanbod heeft dat dat toelaat."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-06T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.