Energiesector is vóór zomer 2000-bestendig

Dit artikel delen:

Garanties geven de energiemaatschappijen niet af, maar bij het uitvallen van de elektriciteit op 1 januari 2000 duurt het maximaal acht uur voordat de stroomvoorziening weer op gang is gekomen. Dit verklaarde Ernst Meijer van het Energie Millennium Platform (EMP) op een intern seminar dat Ericsson over het 2000-probleem organiseerde.

Volgens Meijer ligt de energiesector op schema met het oplossen van het millennium-probleem. De externe audits starten in mei. De verwachting is dat de meest vitale systemen uiterlijk 30 juni volledig millenniumbestendig zijn. Overigens blijken zich in de meest kritische process & control-systemen geen data-afhankelijkheden te bevinden.
Om de kans op storende invloeden van buitenaf te beperken, wordt op oudejaarsavond gezorgd voor een 'zero load' van het Nederlandse elektriciteitsnet. Dit betekent dat het net wel gekoppeld blijft aan het Europese net, maar dat er geen im- en export plaatsvindt. De NAM en de Gasunie zorgen ervoor dat deze 'island operation' maximaal drie dagen mogelijk blijft. Zij leveren het gas voor de elektriciteitscentrales, die op 31 december stand by staan om een maximale stroomcapaciteit te leveren. De Gasunie zet bovendien de klok van het controlecentrum dat dient als backup, twee jaar terug. Zo heeft dit systeem in ieder geval geen last van een mogelijke millenniumbug.
In april komt het EMP op verzoek van minister Van Boxtel met een uitgebreide voorlichtingsbrochure, terwijl eind juni een nationaal energiecontinuïteitsplan (Necop) wordt gepubliceerd. Dit plan voorziet in een adequate en gecoördineerde aanpak van eventuele storingen, waardoor deze zich niet over heel Nederland zullen verspreiden en in zo kort mogelijke tijd worden opgelost. Meijer pleitte voor het opstellen van een nationaal rampenplan, om ervoor te zorgen dat de meest vitale onderdelen van de Nederlandse samenleving van energie voorzien blijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-09T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.