Managed hosting door True

Domeinplannen VS roepen felle weerstand op

Europa voelt zich buitengesloten door Amerikaanse overheid

 

De evaluatieperiode voor de Amerikaanse Internet-domeinnaamplannen is vorige week geëindigd met een storm aan kritiek. Veel betrokken organisaties hadden hun commentaar op de zogenoemde 'green paper' opgespaard om die op de valreep nog in te dienen.

De regering Clinton wil het toewijzen van Internet-domeinen in handen geven van verschillende commerciële, Amerikaanse organisaties die elk een eigen domein behandelen, zoals .com, .org en .edu. De Europese Unie en diens Commissie laakten vooral het gebrek aan een internationaal kader.
Computerfirma's IBM en MCI steunen deze kritiek. De Amerikaanse Internet-organisatie Policy Advisory Board (PAB), die de raad van domeinregistreerders (Council Of Registrars, Core) adviseert, haalde nog feller uit naar het recent onthulde groenboek. "De regering streeft openlijk naar privatisering, commercialisering en internationalisatie. Het groenboek leidt eigenlijk tot het tegenovergestelde daarvan", aldus het vernietigende commentaar. Het PAB dringt er bij de overheid op aan de verantwoordelijkheid voor de naamverstrekking geheel uit handen te geven.

Meer controle

Deze taak ligt momenteel bij het bedrijf Network Solutions Incorporated (NSI), dat is aangewezen door de Amerikaanse overheid. NSI staat achter de domeinnaamplannen van de regering, maar is wel tegen de voorgenomen splitsing in registrerende instellingen en een register-beheerder. NSI wil zelfs meer controle over de basis-server waarop de database met alle domeinnaamverwijzingen draait. Op dit moment beheert NSI deze machine. De huidige naambeheerder heeft dus het meeste te verliezen als de Amerikaanse plannen niet doorgaan.  JB
 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1392389). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×