HP start investeringsfonds

'Garage-programma' helpt nieuwe Internetbedrijven op weg

Dit artikel delen:

In 1938 legden William Hewlett en David Packard in een garage de fundamenten van een gerenommeerd automatiseringsbedrijf. Vandaag de dag keert HP terug naar de garage, maar dan om de nieuwe pioniers te ondersteunen. Het bedrijf heeft onder de naam HP Garage Program een investeringsfonds opgericht van in totaal 1,5 miljard dollar.

HP wil investeren in Internetbedrijven en applicatiedienstenverleners (asp's). Het computerbedrijf geeft echter geen contant geld maar biedt aan mee te helpen aan de inrichting van de infrastructuur en de backoffice. Het stelt daarvoor per deelnemer maximaal twee miljoen dollar beschikbaar.

Niet alleen

Met zijn plannen staat Hewlett-Packard niet alleen. Compaq Computer maakte haast tegelijkertijd bekend één miljard dollar opzij te leggen voor investeringen in Internet- en applicatiedienstenverleners. Eerder ontvouwden Sun Microsystems (300 miljoen dollar) en IBM (500 miljoen dollar) plannen om Internetstarters financieel te ondersteunen. Charitatief zijn al die plannen allerminst. Vaak gaan ze gepaard met terugbetalingsverplichtingen of aandelenruilovereenkomsten. Hoofddoel van de investeerders is ervoor te zorgen dat die jonge bedrijven fors zullen groeien, waarna ze vervolgens de bestellingen voor de benodigde zware hardwareplatforms bij hun suikerooms zullen inleveren.
Niet alleen computerfabrikanten investeren in Internetpioniers. Ook IT-dienstverleners, waaronder EDS en Andersen Consulting, en advieskantoren, waaronder Pricewaterhouse Coopers, beschikken over investeringspotjes. Ook bij hen draait het niet alleen om het pure geld verstrekken. Andersen Consulting bijvoorbeeld, biedt eveneens aan de infrastructuur of backoffice-systemen bij een starter te regelen in ruil voor een belang. Volgens Hendrik Jan Blom, country manager Nederland, is het realiseren van een initiatief stukken moeilijker dan het financieren ervan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-31T00:00:00.000Z Rik Sanders