'Moeten alle stekkers eruit?'

Joost van der Drift, internetspecialist

Dit artikel delen:

Joost van der Drift lacht als de welbekende boer met kiespijn als hij de grap vertelt die zijn kersverse collega's bij AAA on Internet met hem hebben uitgehaald. "Ik werkte er nog maar net, toen er een e-mailtje binnenkwam dat het hele internet tijdelijk uit de lucht ging om verouderde websites op te ruimen. Ik ben onmiddellijk opgestaan om mijn collega's te vragen wat we in godsnaam moesten doen. 'Moeten alle stekkers er uit?' Dat soort vragen."

Van der Drifts collega's bij het Barneveldse AAA mogen de anekdote nog graag aanhalen op feesten en partijen. Het slachtoffer zelf kan niets anders dan zijn schouders erover ophalen. "Ik was nu eenmaal nog zo groen als gras wat internet betreft. Van huis uit ben ik geen IT'er. Ik heb hbo Communicatie en Organisatiesociologie gedaan en ben enige tijd redacteur geweest bij VNU."
De overstap naar een IT-functie volgde op een uitnodiging van AAA. Het bedrijf telde op dat moment nog maar twee fulltime-krachten, maar wilde wel binnen enkele jaren flink groeien. Mede omdat hij al belangstelling had voor internet, hapte Van der Drift na enkele gesprekken toe. "De spanning van een klein startend bedrijf sprak me heel erg aan. Met zo weinig vaste krachten moet je wel betrokken zijn. Overigens hebben we inmiddels al vijftien man rondlopen, hoor. AAA vroeg me destijds vanwege mijn redactionele ervaring. Websites waren toen weinig meer dan digitale brochures. Dat is in een hoog tempo veranderd. Tegenwoordig is een website zonder verkoopmogelijkheden ondenkbaar. Mijn functie is mee geëvolueerd. Ik houd me nu voornamelijk bezig met databasekoppelingen van websites en applicatiebouw. Redactioneel doe ik amper nog wat. Dat vind ik niet erg, nee. Het geeft me veel voldoening om iets 'werkend' te krijgen. Soms mis ik wat basiskennis, maar dat wordt opgevangen door collega's. Ik volg ook regelmatig cursussen. Dat moet wel, dit vak ontwikkelt zich zo snel."
 
Potje dart
De 'boom' die internet doormaakt, slaat Van der Drift met gemengde gevoelens gade. "Natuurlijk is het prachtig dat informatie beter en makkelijker toegankelijk wordt. Maar als je aan de andere kant ziet hoe spectaculair de IT-fondsen op de aandelenmarkt groeien, vraag ik mij toch echt af waar dat nu eigenlijk op gebaseerd is."
De geboren en getogen Brabander mag de IT hoe dan ook graag relativeren. Weliswaar meldt zijn visitekaartje dat hij nu 'internetspecialist' is, zelf zegt hij: "Ik denk nooit over mijzelf als een IT'er. Ik ben een mens, een die toevallig in de IT werkt. Hoe fascinerend ik het vak ook vind, ik blijf me ervan bewust dat er ook andere dingen belangrijk zijn. Computers kom je overal in het dagelijkse leven tegen, maar dat houdt niet automatisch in dat IT dus dé oplossing heeft voor alle problemen. Ik kan heel gelukkig zijn als ik met mijn collega's in de pauze een potje dart. Daar heb ik geen computer voor nodig."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-30T00:00:00.000Z Jeroen (e.a.) Te Loo