Energis Nederland verkiest Aalsmeer boven Amsterdam voor vestiging datacenter

Geen belegde boterham met co-locatie

Dit artikel delen:

Energis probeert zich staande te houden tussen al het Amerikaanse internet-datacentergeweld. Het Britse telecom- en internetbedrijf zet in Nederland een hostingcenter in Aalsmeer neer, omdat Amsterdam zichzelf uit de markt prijst door de hoge grondprijzen en de lange wachttijden voor een elektriciteitsaansluiting. Het bedrijf mikt op het bovenste segment van de hostingmarkt.

Analisten zijn nog steeds positief gestemd over de groei van de datacenter-markt. Zij merken wel op dat alleen partijen die voldoende diensten aanbieden hiervan kunnen profiteren. Co-locatie (het verhuren van opslagruimte en computerapparatuur) vormt geen onderscheidende factor meer. De nadruk komt te liggen op het leveren van infrastructuurbeheerdiensten rond websites, kantoorautomatisering en bedrijfsbrede systemen.

Imperium

Martin Prins, directeur datacenter-services Energis Nederland, beschouwt het als een voordeel dat zijn groep deel uitmaakt van een telecombedrijf. Webhostingbedrijven zijn vaak afhankelijk van het inhuren van capaciteit bij telco's. Energis heeft een eigen Europees netwerk voor breedbandige telecommunicatiediensten en bijvoorbeeld in Nederland een glasvezelnetwerk met landelijke dekking. Volgens Prins beschikt Energis op datacenter-gebied over een sterke basis door de overname van Planet Online in 1998, tegenwoordig Energis Squared geheten. Dit webhostingbedrijf uit Leeds levert onder meer de technologische infrastructuur voor de gratis internetaanbieder Freeserve. "Door de overname van Enertel in 1999 ontstond de mogelijkheid om ook in Nederland een soortgelijke activiteit op te zetten met hetzelfde technische dienstenportfolio."
Waar Amerikaanse bedrijven veel meer gericht zijn op het verhuren van co-locatie biedt Energis ook infrastructuurbeheerdiensten voor bedrijfskritische applicaties, beweert Prins. "De it-kosten kunnen hierdoor flink omlaag. Mijn stelling is dat bij een middelgroot bedrijf met een paar honderd man zeker vijf it'ers weg kunnen door het infrastructuurbeheer uit te besteden. Een dure Windows NT-serveradministrator is dan bijvoorbeeld niet meer nodig." Prins ervaart in de praktijk dat het moeilijk is om it-managers van dit voordeel te overtuigen. "Die zien hun imperium afgebroken worden wanneer ze niet meer de beschikking hebben over hun medewerkers en machinekamer."

Megabit

Het grote verschil met de traditionele rekencentra van it-dienstverleners als EDS, Pink Roccade, IBM en Accenture is dat daar elke oplossing heel specifiek op één klant is toegesneden, stelt Prins. "Wij werken volgens een asp-model: we putten uit een doos met herhaalbare standaardcomponenten die worden afgeleverd op de clients in de kantooromgeving van klanten. Dat gebeurt via sterk beveiligde megabit-internetverbindingen en op basis van service level agreements." De huiver onder it-managers om hun automatisering via internet te regelen is in zijn visie dan ook onterecht.
Energis mikt met de datacenter-services vooral op het bovenste segment van de markt. Het houdt in Nederland de sites van Europeesche Verzekeringen en Fortis in een tijdelijke Amsterdamse hostinglocatie in de lucht. Het definitieve datacenter in Aalsmeer, dat in mei opgeleverd zal zijn, biedt nog wel co-locatie aan, maar op beperkte schaal en in samenwerking met partners, zoals clients-leverancier Citrix. Het hostingcenter is daarom niet zo groot (5000 m2) als sommige Amerikaanse computerkrachtcentrales die in Amsterdam Zuidoost zijn neergezet. Energis heeft bewust niet gekozen voor Amsterdam of Schiphol-Rijk, omdat de grondprijzen daar te hoog zijn en het wachten op een elektriciteitsaansluiting veel te lang duurt.
Energis Nederland wil de komende jaren uitbreiden via door het moederbedrijf gepleegde overnames van hostingbedrijven die ook in Nederland actief zijn. Zo kocht de telco eind vorig jaar het meerderheidsbelang van het Duits/Zwitserse it-bedrijf Distefora in de webhostingfirma Ision Internet. Het Duitse Ision is in Nederland actief via de onderdelen Knoware en Internet Noord, die door de Energis-organisatie zullen worden geabsorbeerd.
 
 
Voorheen Enertel
Energis is na British Telecommunications en Cable and Wireless de derde Britse telecomspeler. Het bedrijf werd in 1993 opgericht om het communicatienetwerk van The National Grid, de Britse eigenaar van het elektriciteitsnet, te exploiteren. In 1997 volgde een beursgang. The National Grid beschikt nog over een belang van bijna 35 procent. In de eerste helft van het lopende boekjaar realiseerde Energis een omzet van 368 miljoen pond (waarvan 306 miljoen uit Groot-Brittannië afkomstig is) en een verlies van 10,5 miljoen pond.
Het telecom- en internetbedrijf nam in Nederland eind 1999 Enertel over van het noodlijdende Worldport. Net als Energis had Enertel zijn wortels in de nutswereld: het was door een consortium van energiebedrijven en kabelexploitanten opgericht. Worldport kocht Enertel medio 1998. Energis lijfde in 1999 ook nog Unisource Carrier Services in en nam in december vorig jaar het onderdeel DDS Services (beheerder van websites) van de in verpaupering geraakte internetaanbieder De Digitale Stad over.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-23T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.