ISP's zien inkomsten wegsmelten

Slag om de gunst van de gebruiker wordt steeds feller

Dit artikel delen:

Aanbieders van Internettoegang moeten serieus rekening houden met dalende inkomsten. De vergoedingen waar ondernemingen als World Online, Zonnet en Freeler op drijven zijn afkomstig van telecombedrijven in ruil voor het genereren van telefoontikken; deze inkomstenstroom is echter hoogst onzeker.

Op het congres Internet Service Provision 2000 kwam nadrukkelijk naar voren dat telecommunicatie-aanbieders niet verplicht zijn ISP's uit hun ruif te laten mee eten. Verder is allerminst ondenkbaar dat de huidige aanbrengpremies omlaag gaan onder druk van regelgevende
autoriteiten.
Kevin Boudreau, directeur West-Europa Pyramid Research, concludeerde dat dit inkomstenpatroon zo uit elkaar kan vallen. De slag om de gunst van de Internetgebruiker wordt steeds feller. Na gratis Internettoegang hoeven straks ook geen lokale telefoontikken meer te worden betaald, zodat er nagenoeg niets meer overblijft voor kickback-vergoedingen. Aan snelle Internettoegang valt nog wel te verdienen, maar deze breedbanddiensten vergen omvangrijke investeringen. Online reclame en elektronische handel bieden ook enige compensatie voor het wegvallen van de huidige inkomstenbron.

Aandelenmarkt

Echt veel stellen deze inkomstenbronnen nog niet voor. Bij World Online bedroeg de omzet uit merchandising en elektronische handel vorig jaar 11 miljoen gulden, ofwel 9 procent van de totale omzet. Reclame bracht 3,5 miljoen gulden in het laatje, slechts 3 procent van de omzet. Gelukkig brengt de aandelenmarkt uitkomst. Andreas Schmidt, topman AOL Europe, benadrukte dat. Ook bestaat er een overvloed aan risicokapitaal.
Schmidt ziet de markt voor online reclame dit jaar meer dan verdubbelen. In 1999 werd in Europa voor ongeveer 200 miljoen dollar aan webadvertenties verkocht. Dit jaar loopt dit op tot ver boven de 400 miljoen dollar. Volgend jaar groeit door tot 800 miljoen dollar, terwijl voor 2002 een omzet van 1,2 miljard dollar wordt geraamd. Voor elektronische handel liggen deze bedragen op respectievelijk 400 miljoen dollar, 800 miljoen dollar, 1600 miljoen dollar en 3200 miljoen dollar.

Trager

Verschillende sprekers op het congres vrezen dat Internet steeds trager wordt. Zeker als volgend jaar de helft van alle websites streaming media bevat, wordt het een drukte van jewelste. Filevorming op het netwerk maakt het erg moeilijk voor ISP's te voldoen aan de hoge verwachtingen van eindgebruikers. Insiders menen dan ook dat betrokken bedrijven steeds meer moeten investeren in bandbreedte. Door de enorme capaciteit wordt het gebruik van breedband daarentegen wel steeds goedkoper.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-24T00:00:00.000Z Correspondent