Sun, Verisign en Nokia aspirantbestuurslid WS-I

Zes kandidaten voor twee nieuwe zetels benadrukken unieke inbreng

Dit artikel delen:

Het Web Services Interoperability-consortium (WS-I) heeft de bedrijven onthuld die zich kandidaat stellen voor de twee nieuwe lidmaatschapszetels in de standaardenorganisatie. Daaronder bevindt zich naast Sun nog vijf andere bedrijven.

Naast Sun Microsystems dingen ook Verisign, Nokia, Cape Clear Software, Webmethods en Seebeyond Technology mee. Dat Sun meedingt, is al sinds eind oktober vorig jaar bekend. Toen staakte die Unix-leverancier namelijk zijn protesten tegen het WS-I en liet het zijn eis vallen om direct een bestuurszetel te krijgen. Sun koos toch maar voor een gewoon lidmaatschap, om zo te kunnen doorstoten naar de bestuursraad.
Die wordt nu namelijk uitgebreid met twee nieuwe zetels, te vullen vanuit de rangen van de reguliere leden. Dit als gevolg van lobby-activiteiten door Sun en andere softwareproducenten.
Kort na de toetreding van Sun verklaarde IBM, bestuurslid van het WS-I, afstand te nemen van eventuele royalty-vergoedingen op gepatenteerde technologie voor webdiensten. Dit was één van de kritiekpunten van Sun op het WS-I, die immers standaarden wil opstellen voor compatibiliteit tussen webdiensten.

Kandidaten

Berichten over de kandidaatstellingen van de overige firma's deden al enkele weken de ronde. Het consortium heeft vorige week pas de officiële lijst met nominaties onthuld. De raad bestaat nu uit oprichters IBM en Microsoft, HP, Oracle, Bea Systems, Intel, Fujitsu-Siemens, SAP en Accenture. De verkiezingen voor de twee nieuwe zetels vinden midden deze maand plaats. De uitslag wordt op 28 maart bekendgemaakt.
Sun baseert zijn bestuursnominatie op Java, dat dient als basis voor veel webdienstenprojecten. Mededinger Verisign draagt echter beveiliging bij, wat nu nog niet rechtstreeks in de bestuursraad is vertegenwoordigd. Nokia is belangrijk als grote speler in de mobiele markt.
Kandidaat Cape Clear beroept zich op het feit dat het 98 procent vertegenwoordigt van de kleine en middelgrote WS-I leden die momenteel ondervertegenwoordigd zijn in het bestuur. Webmethods werpt zich op als afgevaardigde van applicatie-integratoren, die van belang zijn voor het implementeren van webdiensten. SeeBeyond wijst ook op zijn expertise in applicatie-integratie voor bedrijfskritische toepassingen (eai).

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.