IBM met partners in elektronische handel

Oracle profiteert van groeiende markt van inkoopportalen

Dit artikel delen:

IBM Global Services gaat nauw samenwerken met Oracle, Ariba en i2 Technologies bij het ontwikkelen van toepassingen voor elektronische handel. De software wordt gebouwd op basis van Oracle Financials, een aantal geïntegreerde pakketten voor het bedrijfsleven. De samenwerking met Ariba en i2 Technologies is gericht op software voor bedrijven die onderling zaken willen doen via het net.

De toepassingen voor elektronische handel worden gebouwd voor de RS/6000 (AIX) servers en de op Windows NT gebaseerde Netfinity servers van IBM. Oracle Applications is een geïntegreerd pakket van een kleine zestig op elkaar afgestemde financiële pakketten. Met een bladerprogramma zijn de diverse modules van deze pakketten via Internet op te roepen.

Logistiek

Ariba en i2 Technologies moeten IBM helpen met het beheer van de totale logistieke keten van de elektronische handel. I2 is met het pakket Trademix vooral sterk in software voor het beheer van de goederenketen. Ariba is een relatieve nieuwkomer die software levert om de inkoop van goederen te optimaliseren, het zogenoemde procurement. Ariba gaat verder samenwerken met Entrust Technologies bij het distribueren van software voor het verbeteren van de infrastructuur. Door deze samenwerking komt de Entrust-software ter beveiliging in alle nieuwe servers en portalen van Ariba.

Inkoopportalen

De afgelopen maanden haalde Oracle een paar opvallend grote orders binnen op het vlak van de elektronische handel. De software van dit bedrijf vormt de ruggengraat van het elektronisch inkoopsysteem Autoxchange, dat gebouwd gaat worden door Ford, General Motors en Daimler Chrysler.
Begin deze maand was het weer raak. Toen werd bekend dat Oracle een minderheidsbelang neemt in een nieuw inkoopnetwerk (Global Exchange) van detailhandel Carrefour uit Frankrijk en Sears uit de Verenigde Staten. Carrefour is wereldwijd nummer twee in de detailhandel. Sears staat in de VS op de tweede plaats. Het Nederlandse Ahold kijkt of het zinvol is zich bij dit initiatief aan te sluiten, maar de meningen zijn daarover zeer verdeeld (zie pagina 13). Het is nog niet bekend wat de plannen zijn van Walmart, de grootste winkelier ter wereld, en het Duitse Metro, nummer twee van Duitsland en onder andere eigenaar van de Nederlandse Makro's.
Op Global Exchange worden vijftigduizend leveranciers aangesloten, die gezamenlijk goed zijn voor een inkoopwaarde van tachtig miljard dollar per jaar. Evenals Autoxchange is dit handelssysteem bedoeld als een open marktplaats waaraan ook andere toeleveranciers kunnen meedoen.

Besparingen

Geschat wordt dat er inmiddels meer dan duizend elektronische inkoopnetwerken zijn; tientallen staan op stapel. Het optimaliseren van de inkoop via Internet levert grote besparingen op. Volgens zakenbank Goldman Sachs zal Autoxchange voor de automobielindustrie een besparing van duizend gulden per auto opleveren.
Analisten voorspellen dat er ook in Europa en Japan snel dergelijke elektronische inkoopportalen komen, gericht op bepaalde sectoren en ook op landen. De markt van de software die hiervoor nodig is groeide in een jaar van 180 miljoen naar 800 miljoen dollar. Softwareleveranciers die hiervan profiteren zijn onder andere Oracle, Ariba, Commerceone en General Electric. Van de erp-leveranciers is het vooral SAP dat vaak deelneemt in het bouwen van deze inkoopportalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-17T00:00:00.000Z Wim Amerongen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.