Surfen naar Mexico

Dit artikel delen:

Op Internet kun je urenlang ronddwalen op zoek naar het goedkoopste vliegticket en de mooiste betaalbare hotelkamer. Toch boeken de meeste reizigers liever bij de meneer of mevrouw van het reisbureau.

In je pyjama tik je even een paar gegevens in. Binnen enkele minuten is het voor elkaar. Volgende week naar de Bahama's voor maar driehonderd gulden. Tevreden glijd je in bed. Morgen weer een drukke dag.
Is het werkelijk zo makkelijk om een vakantie te boeken via Internet? Ja en nee. Veel touroperators en vliegmaatschappijen bieden tegenwoordig het gemak van reserveren via hun Internetsite. Dit is vooral handig als het een webpagina betreft die uit alle vluchtgegevens snel de goedkoopste vlucht voor jou pikt.
Als je iets meer wilt, wordt het al snel te moeilijk. Autohuur lukt nog wel en ook het reserveren van een hotelkamer. Maar zelf een reis samenstellen volgens een persoonlijk wensenpakket kan nog op geen enkele site. Kijk maar.

Allemaal de goedkoopste

Op 20 april wil je met de goedkoopste vlucht naar Mexico, daar per huurauto of binnenlandse vlucht naar Acapulco in het Zuid-Westen, waar je een huisje wilt huren bij een leuk strandje, en je wilt informatie over de omgeving.
De goedkoopste vlucht naar Mexico boeken is niet makkelijk. Vele webpagina's claimen de goedkoopste te zijn, en wie heeft er gelijk? Wat blijkt is dat ze ongeveer allemaal hetzelfde aanbieden. Via http://www.worldonline.com/trav_index.html kom je bij de website van reisbureau ATP. Als je intikt waar je naartoe wilt, kiezen zij uit het aanbod van vijfhonderd vliegmaatschappijen de goedkoopste vlucht, zo belooft ATP: 'The world is yours.' Naar Mexico City blijkt de reis met Lufthansa de goedkoopste te zijn: 817 gulden voor een retourticket.
Tickets kopen via de webpagina's van de vliegmaatschappijen kan ook, maar zij geven uiteraard alleen maar hun eigen vluchten door. Zo loop je de kans een goedkope vlucht van een concurrent te missen. Op de site van Martinair kan je niet eens boeken, alleen informatie verkrijgen. Dan is Transavia een stuk geavanceerder: na reserveren van de reis kan meteen betaald worden met creditcard. Wel zit je uren te priegelen om jouw favoriete vertrekdata met hun vluchtschema in overeenstemming te brengen. Je krijgt sterk de neiging snel even de telefoon te pakken.
KLM heeft interessante last-minute-aanbiedingen zoals een retourtje New York voor 299 gulden. Een vlucht reserveren naar Mexico heeft echter nogal wat voeten in de aarde: wat je ook voor gegevens intikt, steeds verschijnt de tekst dat KLM niet op deze route vliegt of geen plaatsen beschikbaar heeft op de gekozen datum. Iets fout doen maar niet weten wat je fout doet is nogal ergerlijk. Ook bij de KLM lijkt de telefoon ineens een ongekende luxe.

Clean in een week

Binnenlands vliegen in Mexico is makkelijk en goedkoop, meldt een reiziger op een chatbox van Rough Guides. Het goedkoopste ticket van Mexico City naar Acapulco blijkt door ATP te worden aangeboden: 427 gulden retour. Transavia en KLM bieden geen binnenlandse vluchten aan op hun webpage en ook Flightbrokers en Worldticketcenter vinden het kennelijk teveel gedoe.
Wie met een huurauto naar Acapulco wil reizen zit ook goed. Een auto huren kan in elke grotere, beetje toeristische stad in Mexico, vertelt de site http://www.elmar.nl.
Voor een goede kaart tijdens het autorijden surfe men naar http://www.mapquest.com. Van alle steden in de wereld levert deze page een kaart. Een andere goede kaart van Mexico is te verkrijgen op http://www.lonelyplanet.com/dest/nam/graphics/map-mex.htm.
De reisbureaus op Internet bieden met de vlucht autohuur aan, niet zo goedkoop allemaal dus de beste keus is ter plaatse naar een vertrouwd autoverhuurbedrijf als Avis, Hertz of Budget gaan. Die zijn er in grote Mexicaanse steden.
Het lastigst blijkt het vinden van een vakantiehuisje in Acapulco aan de kust. Een hotelkamer boeken is makkelijk zat. Via ATP kost een tweepersoonskamer 236 gulden per nacht, wat nogal duur is. En anders kun je surfen naar http://www.bookings.nl of travelocity. Op beide websites kun je kamers in de hele wereld reserveren.
Voor een huisje valt http://www.vakantiehuis.nl te proberen. De site biedt de keuze uit villa's, appartementen en stacaravans, maar in Mexico is er alleen een huisje voor zes personen in Cuernavaca, in een nieuwbouwwijk. Een goed en goedkoop onderkomen vind je het best bij http://www.lonelyplanet.com. De hele gids voor Mexico lijkt hier op het net te zijn gezet. Via de eigen zoekmachine kan de bezoeker cheap accomodations intikken en vervolgens Mexico. Nu is een vakantiehuisje in Acapulco bij dat heerlijke strandje snel gevonden. http://www.lonelyplanet.com/prop/sangd2.htm geeft aan welke reisgidsen er zijn voor Mexico. Bovendien hebben bezoekers van de webpagina hun reiservaringen beschreven. 'Travelercheques are a complete nightmare', waarschuwt een toerist en op de Flightbrokers-site geeft een ervaringsdeskundige een tip: 'Voor mensen met psoriasis is Qaua Azul een must (..) Een week blijven en je bent clean.'

Skiën in Finland

En dan wil je op wintersportvakantie naar Levi, in Finland, bij de grens met Lapland, in een redelijk geprijsd hotel met excursies erbij. Er zijn genoeg reissites die zich gespecialiseerd hebben in skivakanties. biedt driedimensionale kaarten van berghellingen, aanbiedingen, snow reports en waarschuwingen tegen lawines. Helaas wekt het zoeken naar een hotel via de iglu-zoekmachine dezelfde ergernis als de KLM-site: na intikken van prijs, afstand van de piste, aantal personen en dergelijke blijft de computer een tekstje reproduceren dat je iets fout intikt. Maar wat?
Dan maar naar http://www.goski.com. De Internetpagina geeft informatie over skiplaatsen in Finland en vijftien andere Europese landen. Een hotelkamer, Bed & Breakfast, pension of chalet kan meteen online geboekt worden. Helaas staan de prijzen in Finse Markka dus kunnen alleen degenen die de koers scherp in hun hoofd hebben, meteen omrekenen hoeveel die kamer gaat kosten.
Via de site van reisbureau De Jong Intra zijn ook skivakanties te boeken. Helaas zit Finland er niet bij. Goedkope reizen zijn ook te vinden op http://www.vakantie.pagina.nl onder 'Wintersport'. Op deze pagina staat sowieso een duizelingwekkende hoeveelheid reisinformatie.

Deuren sluiten

Is online vakantieboeken een hype? De feiten zeggen iets anders. Europese vliegmaatschappijen verkopen slechts één armzalig procent van hun tickets via hun Internetsites, net zoals online reisbureaus. Achttien procent wordt verhandeld door call centres, zodat het overgrote deel van de vliegtickets, tachtig procent, nog steeds over de degelijke balie van het reisbureau gaat. Dit blijkt uit een rapport van de Engelse zakenbank Salomon Smith Barney uit december 1999.
Toch is het een groeimarkt, melden vliegmaatschappijen en reisbureaus. 'Wij verwelkomen dagelijks vierhonderd bezoekers op de page', zegt Peter Egberts, eigenaar van Flightbrokers, trots. 'Online reserveren wordt in de toekomst heel gewoon. Als je als reisbureau op Internet niet meedoet, kun je straks je deuren sluiten.'
Bij World Ticketcenter is men ook enthousiast over de eigen Internetsite, zij het iets voorzichtiger. 'Wat we via de webpagina binnenhalen komt als extra opbrengst naast de gewone boekingen bij het reisbureau', vertelt een woordvoerster. Ze heeft er nog niet gemerkt dat de boekingen via Internet ten koste gaan van de reguliere inkomsten via het reisbureau. 'Ik denk dat de meeste klanten er onwennig tegenover staan om een reis te reserveren zonder met een menselijk wezen te hebben gesproken. De meesten willen graag advies over de keuzes die ze maken.'
De meeste bezoekers van de Internetsite komen op de aanbiedingen af, weet de woordvoerster. 'Ook als ze al een andere bestemming in hun hoofd hebben. Vervolgens boeken ze die aanbieding ook niet, maar een gewone reis.' De webpage van World Ticket Center loopt gesmeerd maar het kan nog beter. 'We krijgen veel informatieaanvragen via e-mail binnen. Als je zo'n mailtje snel beantwoordt reserveren de aanvragers die reis ook meteen. Wacht je een paar dagen, dan ben je ze kwijt.'
Toch bevestigen beide online reisbureaus de uitkomsten van het rapport. Want de pages van zowel Flightbrokers als World Ticket Center worden vooral bezocht voor informatie. Weet men eenmaal wat de goedkoopste vlucht is en wanneer men weg wil, dan wordt voor de echte reservering de telefoon gepakt. 'Boeken via de site vinden de meeste mensen een beetje eng', denkt Egberts. Ook hij zegt: 'Praten met een mens van vlees en bloed wekt meer vertrouwen. Bovendien weet je dan dat het echt allemaal vast staat.'
Robert Verduijn van Traveluni heeft dezelfde ervaring. 'Klanten komen met een printje van de Internetpagina naar het reisbureau. Daarop staat dan de goedkoopste vlucht naar hun favoriete bestemming. Vervolgens willen ze een reis op maat en verlangen ze gedetailleerd advies. Zoals een kamer op het zuiden. Daar heb je nog steeds een menselijk wezen voor nodig.'
Traveluni heeft dan ook nog niets gemerkt van de groeiende groep online reserveerders, zegt Verduijn. 'De mensen komen toch wel naar het reisbureau. Een vakantie bespreken is iets emotioneels, daar mag niets fout mee gaan.'
 
Een greep uit het oerwoud
Vluchten boeken:
http://www.vakantie.pagina.nl
(voor links)
http://www.vakantienet.nl
http://www.elmar.nl
http://www.yahoo.com/recreation/travel
http://www.qxl.nl
(een site waar van alles online geveild wordt, van theaterkaartje tot minirok. Ook vakantiereizen maar alleen last-minute; zeer goedkoop)
 
Reisbureaus zoals:
http://www.dejongintra.com
http://www.kras.nl
http://www.nbbs.nl
http://www.neckermann.nl
 
Vliegmaatschappijen, zoals:
http://www.klm.nederland.nl
http://www.lufthansa.nl
http://www.transavia.nl
 
voor meer vliegmaatschappijen:
http://www.airlines.com
 
Autohuur:
http://www.travelocity.com
 
Vakantiehuizen:
http://www.alassy.com
(huizen in Frankrijk, Nederland en Italië)
http://www.happyhome.nl
(alleen in Nederland)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De redactie heeft deze tekst verwijderd. Dit is geen plek voor reclame.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-10T00:00:00.000Z Carine Damen