Visionair Maurice de Hond: 'Internet altijd bij de hand'

Dit artikel delen:

"Ik heb niet één kantoor. Er is in dit gebouw niet één kamer of bureau met mijn naam erop. Nu eens zit ik hier, dan weer daar. En ik werk veel thuis. Of ben onderweg. Dan is de auto - een Espace - mijn werkplek. Waar mijn laptop is, daar is mijn kantoor."

Maurice de Hond vragen naar de toekomst van de informatietechnologie betekent heel ver vooruit kijken. Want zijn heden is wat voor de meeste anderen de nabije toekomst is. En hun heden heeft h�j al weer enige tijd achter zich gelaten: "Faxen? Vanuit de auto? Nee, dat doe ik eigenlijk niet meer. De fax is iets van drie jaar geleden, merk ik. We e-mailen alleen nog maar. Wat er nu komt, is wat ik vier jaar geleden al eens 'v-mail' heb genoemd, visual mail. Philips brengt het - nota bene onder dezelfde naam - binnenkort op de markt: een systeem waarbij je een cameraatje op je computer hebt zitten; je praat je boodschap in, het cameraatje neemt het op, de computer comprimeert het bericht, dat vervolgens elektronisch wordt verstuurd. Net als electronic mail nu dus, maar dan met beeld."
"Als ik zie hoe de technische ontwikkelingen verlopen, zie ik mezelf over een paar jaar wel met een palm pilot rondlopen: een draadloze computer met Internet-aansluiting ter grootte van een kleine zakagenda. Nu al heb ik een laptop met gsm; zo heb ik het Internet altijd bij de hand, ook onderweg. En we zullen echt geen vijf jaar hoeven wachten voordat de huidige bandbreedte van 9600 baud sterk is uitgebreid."

Luciferdoosje

"Wat ik ook zie gebeuren, is dat organisaties hun structuur gaan aanpassen aan de technologische mogelijkheden. Op dit moment ben ik met vijf man bezig met het opzetten van een participatiemaatschappij voor Internet-bedrijven. We hebben geen nauw omschreven functies meer; ieder heeft een taakveld waarvoor hij primair verantwoordelijk is. Voor elke taak heeft hij een contra-partner die hij als eerste klankbord gebruikt. Soms vis-à-vis, maar meestal via het intranet. We komen veel minder dan andere directies nog bijeen voor vergaderingen, alle relevante informatie wordt op het Net gezet, waartoe de drie anderen ook toegang hebben. Daar vinden ook, per e-mail, de discussies plaats."
"Als u mij vraagt: 'hoe ziet je kantoor er over vijf jaar uit?' kan ik alleen maar zeggen: zo klein als een luciferdoosje en zo groot als de wijde wereld."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-12T00:00:00.000Z Chris Sprangers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.