Bulgaren kunnen surfen met E-card

Prepaid internetkaart

Dit artikel delen:

In de voormalige Oostbloklanden maakt het gebruik van internet steeds meer opgang. Bulgaren kunnen sinds kort thuis het net op met een E-card, die hen tevens de mogelijkheid biedt uit negen aanbieders te kiezen.

Voorheen moesten Bulgaarse gebruikers elke maand persoonlijk naar het kantoor van hun internetaanbieder om abonnementsgeld te betalen, want sinds het bankroet van een aantal belangrijke banken betalen ze liever contant. Om korte metten te maken met de tijdrovende gang naar de provider, niet zelden gevestigd aan de ander kant van stad of dorp, kwam een aantal Bulgaarse internetbedrijven vorig jaar al op de markt met de Internet-card, een kartonnen of plastic kaartje zo groot als een pinpas. Het kaartje vermeldt de naam van de gebruiker en een wachtwoord. Door het wachtwoord te koppelen aan een persoonlijke geheime code kan de gebruiker internet op.
De I-card is echter alleen geldig voor één aanbieder. Daarom is er sinds kort de E-card. Hiermee kan de thuisgebruiker kiezen uit negen verschillende ida's (internet diensten aanbieder). De kaart heeft voordelen. Op piekuren of als om andere redenen het surfen tergend langzaam gaat, hop je gewoon naar een andere ida zonder een nieuwe account aan te maken. Gunstig is ook dat de gebruiker de kosten zoveel kan drukken als hij zelf wil. Sommige aanbieders bieden goedkopere toegang 's nachts of in het weekend. Vooral dat laatste is belangrijk in Bulgarije, waar nog geen gratis internet wordt aangeboden, zoals in Nederland.

Nederland

De kaarten zouden ook in een land als Nederland hun entree kunnen maken, meent Momtchil Todorov, marketeer bij Hewlett-Packard Bulgaria. "Een van de belangrijkste voordelen van de E-card is dat ze gebruiksvriendelijk is. Je krijgt wat je wilt op het moment dat je dat wilt en bovendien betaal je exact voor wat je krijgt. Als je een account hebt voor 20 uur, zoals dat in Duitsland gebruikelijk is, maar slechts 5 uur surft, betaal je eigenlijk teveel. Als je een abonnement hebt op ongelimiteerde toegang, betaal je in feite altijd teveel."
Ook de ida's zelf slaan munt uit de nieuwe internetkaart, omdat ze de kosten van distributie en reclame gezamenlijk dragen. In Bulgarije zijn de kaarten niet alleen in bijna alle winkels, maar zelfs bij de boekenstalletjes op straat te koop. Ze kosten minimaal zes Bulgaarse leva, nog geen zeven gulden.
Bulgarije claimt de eerste te zijn met de verkoop van de gezamenlijke E-card. De kaart voor slechts één ida, de I-card, is in ieder geval ook al in zwang op de Filippijnen en in Kazachstan.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-09T00:00:00.000Z Hellen Kooijman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.