Plan domeinnamen herzien

Internet-providers niet blij met nieuw overheidsbeleid

Dit artikel delen:

De Amerikaanse overheid zal zijn nieuwe beleid voor de naamgeving van Internet-domeinen moeten herzien. Eind vorige maand onthulde de regering Clinton onder de naam 'green paper' de langverwachte nieuwe richtlijnen voor de privatisering van het verstrekken van domeinnamen. Veel Internet-organisaties, zoals providers, waren echter zeer ontevreden over de Amerikaanse plannen.

Clintons technologie-adviseur Ira Magaziner verklaarde vorige week dat het recent onthulde beleid wordt gewijzigd. Dit gebeurt zodra de overheid een consensus heeft samengesteld uit de publieke opinie, aldus Magaziner. "We hebben veel reacties ontvangen, zowel voor als tegen ons voorstel." Officieel begon de dertig dagen durende evalutieperiode pas vorige week, maar de Amerikaanse plannen ontlokten voor die tijd al een stroom aan commentaar.

Concrete beloftes

De regering Clinton meldde op 30 januari dat het zich geheel wil terugtrekken uit het overzien van de registratie voor domeinnamen. De overheid zou de verantwoordelijkheid voor deze naamsverdeling op 1 oktober dit jaar willen overhevelen van Network Solutions (NSI) naar een nog onbekende non-profit organisatie. Dit is echter geen harde streefdatum; concrete beloftes worden pas voor het jaar 2000 gedaan. Dan moet de domeinregistratie volledig uit handen van de Amerikaanse overheid zijn, aldus Magaziner.
Het oorspronkelijke plan voorzag verder in vijf onafhankelijke, mogelijk commerciële, sub-organisaties die worden benoemd door de nieuwe hoofdinstelling voor Internet-namen. Die vijf zogenoemde registreerders krijgen elk de volmacht over een enkel nieuw toplevel-domein, zoals de huidige .com- en .net-namen. De 'green paper' noemde als mogelijke nieuwe namen ondermeer .vend en .store, beide voor commerciële toepassingen. Het document van het Witte Huis geeft wederom geen tijdschema voor deze vernieuwingen.

Botsende plannen

Het gehele plan stootte vooral twee Europese Internet-organisaties voor het hoofd. De Internet Policy Oversight Committee en de Counsil of Registrars (Core) kwamen vorig jaar al met een gezamenlijk voorstel voor zeven nieuwe domeinnamen; .firm, .shop, .web, .arts, .rec, .info en .nom. Deze moeten eind maart van dit jaar in werking zijn. De plannen van de Amerikaanse regering zouden een belemmering vormen voor een snelle liberalisering van de naamgevingsmarkt. Critici menen verder dat diezelfde overheid geen echt vrije markt nastreeft, gezien de benoeming van één naamgever per top-domein.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.