Spraaktechnologie stuurt Oracle-toepassingen

Dit artikel delen:

Oracle 11i, de suite van e-mail-, agenda- en bestandsbeheertoepassingen van de databaseleverancier, zijn ook middels spraak aan te sturen. Topman Mark Jarvis demonstreerde die toepassing vorige week aan een overvolle zaal in Artis.

Jarvis vroeg per telefoon een database in Californië een bestand door te faxen naar de dierentuin in Amsterdam. Nadat hij zich had aangemeld, via het intoetsen van een identificatie- en pincode, vroeg de suite of Jarvis zijn e-mail wilde lezen, zijn voice-mail wilde afluisteren of zijn bestanden wilde inzien. De Oracle-topman praatte de applicatie door zijn bestandsstructuur heen. De 11i-suite, voorzien van een Amerikaanse mannelijke telefoonstem: "Wilt u dit bestand inzien of wissen?" Jarvis vroeg om een testdocument per fax op te sturen. Dat lukte.

Kalenderfuncties

Het inbouwen van de spraaktechniek in de toepassingen bovenop de database 9i was al in augustus 2001 aangekondigd. In Nederland was de toepassing nog niet eerder gedemonstreerd.
De techniek hiervoor is aangekocht van het eveneens Californische bedrijf Nuance Technology. Voice-mail-ondersteuning is afkomstig van Intel, de kalenderfuncties zijn ontwikkeld door Steltor. Dit Canadese bedrijf, dat zich toelegde op web-kalenders, werd in juli vorig jaar ingelijfd door Oracle.
Die wil het liefst dat klanten alle toepassingen overbrengen naar een en dezelfde database. Jarvis: "Zorgen over privacy zijn overbodig, alle bestanden in onze database zijn met 64-bit des-encryptie beveiligd. Op een e-mail-server kan iedereen alle mail lezen, bij ons kan dat niet. Vrees je voor verlies van privacy, dan moet je ook geen kredietkaarten gebruiken. Daarvan zitten alle gegevens ook in één database."
Volgens Jarvis wordt in de VS al volop gebruik gemaakt van de spraaktoepassing. Het kleinste bedrijf dat er mee werkt bedient op die manier honderd medewerkers. Na Oracle, met 42.000 medewerkers, is het staalbedrijf Posco, 22.000 man sterk, de grootste afnemer van de toepassingen-suite met spraaktechniek. "Echt kostenbesparend wordt het bij drieduizend medewerkers of meer", aldus Jarvis. Deze zomer stappen ook overheidsinstituten in twee Amerikaanse staten over.

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-28T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.