Bedrijfsleven bundelt belangen info-snelweg

Standaard diensten en betalingen in de maak

Dit artikel delen:

DEN HAAG - Een aantal ondernemingen waaronder KPN, Philips, IBM, AT&T alsmede de kabelmaatschappijen Casema, Edon, Nethold en Eneco hebben de Initiatiefgroep Infrastructuur Elektronische Snelwegen opgericht. Ook de grote banken die samenwerken in Interpay, zijn hierbij betrokken met het oog op het elektronisch betalingsverkeer.

De groep wil binnen een half jaar overeenstemming bereiken over technische standaarden voor de digitale snelweg. Ook moeten er andere stelsels van afspraken komen over onder andere het betalingsverkeer en toegangssystemen.
Minister Wijers (Economische Zaken) kondigde dit aan tijdens overleg met de Tweede Kamer over het Aktieprogramma Elektronische Snelwegen.

Scherpenhuijsen Rom

Onder leiding van oud ING-bankier W.E. Scherpenhuijsen Rom wordt sinds de zomer geprobeerd de belangrijkste marktpartijen in Nederland op één lijn te krijgen. Uiteindelijke doel is de vorming van een consortium, dat een proeftuin van twee miljoen aansluitingen moet maken. De komende tijd wordt bekeken hoe de tweeweg-infrastructuur er uit dient te gaan zien.
Zeker is dat de infrastructuur van KPN gecombineerd wordt met die van de kabel. De twee miljard gulden aan investeringen die deze eerste fase (er zijn in totaal 5,5 miljoen aansluitingen in ons land) vergt, is alleen rendabel te maken als er tegelijkertijd voldoende investeringen worden gedaan in het ontwikkelen van diensten die het geld moeten binnenbrengen op de elektronische snelweg.

Vulling elektronische snelweg

Behalve over de infrastructuur is dan ook intensief overleg gaande over de inhoudelijke invulling van de elektronische snelweg. Bij dit laatste zijn ongeveer zeventien organisaties betrokken waaronder Ahold en de Anwb. Verwacht wordt dat Albert Heijn zich daarbij buiten het traditionele terrein van de levensmiddelen-detailhandel zal wagen en een veelheid van diensten gaat leveren en waarschijnlijk hierbij de concurrentieslag met warenhuizen aangaat.

Open karakter

Het secretariaat van de initiatiefgroep wordt gevoerd door M&I/Partners te Amersfoort. De groep heeft een open karakter: de resultaten komen beschikbaar voor alle belanghebbende bedrijven. Het initiatief is een uitvloeisel van het rapport 'Visie op versnellen', dat achttien bedrijven hebben opgesteld voor minister Wijers. Volgens de bewindsman is hiermee een belangrijke stap gezet in het Nationaal Actieprogramma Elektronische Snelwegen, voorzover het betrokkenheid van het bedrijfsleven betreft.
Een tweede aanbeveling uit het rapport is de eerdergenoemde oprichting van een platform van aanbieders van nieuwe elektronische diensten. De oprichting daarvan wordt eind maart verwacht. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-23T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.