Altavista start Nederlandse website

Dit artikel delen:

Zoekmachine Altavista gaat zich met haar Nederlandse editie http://www.altavista.nl nadrukkelijk in ons land manifesteren. Binnenkort hoopt het Internetbedrijf 95 procent van alle Nederlandse websites in haar index te hebben opgenomen.

Met de komst van een aparte Altavista-site in ons land kunnen Nederlandse Internetgebruikers sneller relevante en lokale informatie vinden. Voortaan kan men op vijf dimensies zoeken: het Nederlandse web, het wereldwijde web, beelden, audio en video. Dit bleek tijdens een presentatie in Amsterdam. Ook biedt Altavista de mogelijkheid geavanceerd te zoeken. Volgens Altavista-vertegenwoordigers wordt 10 procent van de zoekaanvragen uitgevoerd via de geavanceerde methode. Om nog specifieker te zoeken, kunnen onder andere Booleaanse zoekopdrachten worden gegeven en een precieze datumaanduiding worden gebruikt.
Van de 35 miljoen zoekopdrachten die Altavista dagelijks verwerkt, komt 5 procent uit Nederland. In 24 landen behoort Altavista tot de top drie van zoekmachines. In Nederland claimt eigenaar Cmgi zelfs de eerste plaats. De wereldwijde index zou de meest uitgebreide van het hele web zijn. De zoekmachine werkt op basis van 52 zoek-gerelateerde patenten. Altavista probeert wereldwijd 95 procent van alle servers te indexeren. Elke veertien dagen wordt de index ververst.

Computerkracht

Altavista hanteert een vrij complexe indexeermethode. Elk woord uit een op het web gevonden document wordt opgeslagen. Een dergelijke werkwijze vereist een enorme computerkracht. Het Internetbedrijf werkt dan ook met honderddertig multiprocessor Compaq Alpha servers, met 20 terabytes opslagvermogen en meer dan 1 terabyte ram. Gezien de explosieve groei van het web is de software- en hardware-structuur van Altavista de afgelopen vier jaar uitgebreid met een factor 25.000. Chris Wale, technisch directeur van Altavista, zei tijdens een bezoek aan Nederland dat gewerkt wordt aan nog meer verfijnde zoekmethoden. Veel aandacht krijgt de multimedia index, die nu vijfentwintig miljoen elementen omvat. Steeds meer mensen gaan zoeken naar audio (wav en mp3), video en afbeeldingen.  CORR.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-25T00:00:00.000Z Correspondent