Opvolger van Windows 95 eind dit jaar leverbaar

Microsoft legt met Memphis accent op verlagen beheerkosten

Dit artikel delen:

Memphis is de codenaam van het besturingssysteem dat de opvolger moet worden van Windows 95. Het belangrijkste voordeel van Memphis is dat het systeem de beheerkosten verlaagt, doordat een aantal zaken centraal via de server wordt geregeld. Dit kwartaal komt het nieuwe besturingssysteem in bèta-versie beschikbaar. In het vierde kwartaal moet de definitieve versie verkrijgbaar zijn.

Opvallend genoeg legt Microsoft er bij de annoncering de nadruk op dat het besturingssysteem de beheerkosten omlaag brengt. Bij eerdere introducties lag het accent immers altijd op de hogere verwerkingskracht en de gebruiksvriendelijkheid. Een uitgangspunt dat in de praktijk tot veel ongewenste bijeffecten leidt. Dat beaamt Hans van der Meer, product manager desktop-besturingssystemen. "Het is wel mooi dat een PC heel veel mogelijkheden heeft, maar in de praktijk weten veel gebruikers daar geen raad mee. Ze klikken maar raak op iconen, waarvan ze de betekenis niet kennen. Daardoor raakt de installatie van een PC ontregeld met als gevolg dat de beheerkosten flink oplopen".
Bij Memphis denkt Microsoft de oplossing te hebben gevonden door automatische controles te verrichten vanaf de server. Op die manier wordt de zelfwerkzaamheid van de gebruiker uitgeschakeld.

Zero Administration

Deze benadering lanceerde Microsoft onlangs onder de naam Zero Administration. Een initiatief dat bedrijven helpt de beheerkosten omlaag te brengen. Kenmerk is dat netwerken vanuit een centrale server worden beheerd. Zo maakt de server automatisch de noodzakelijke updates van het besturingssysteem en geschiedt de installatie van applicaties via de server.
In het verlengde van het Zero Administration-initiatief ontwikkelt Microsoft samen met Intel de Net-PC. Ook bij deze telg uit de PC-familie ligt het accent op het verlagen van de beheerkosten. De Net-PC is gebaseerd op de Intel-architectuur, waarbij men verder uitgaat van het gebruik van standaard componenten. Ook hierbij vindt beheer plaats via de server. Het initiatief voor de Net-PC wordt gesteund door onder andere: Compaq, Dell, Dec, HP en Packard Bell. In de loop van het eerste kwartaal van dit jaar komt de eerste versie op de markt. De Net-PC is minimaal gebaseerd op een Pentium-processor van 100 MHz en 16 MB systeemgeheugen.

'Broadcast PC'

Deze maand distribueert Microsoft de ontwikkelversie van de Broadcast PC bij meer dan vijftig bedrijven. "Het gaat hierbij om het laten samensmelten van de technieken van de PC, de tv en digitale zendtechnieken", legt Van der Meer uit. De tv biedt toegang tot het 'world wide web'. De verbinding geschiedt via een box die op de televisie wordt geplaatst. Het bedrijf Gateway heeft hiervoor al zo'n box ontwikkeld. Van der Meer verwacht echter dat er uiteindelijk een PC- kaart in de tv komt die toegang tot het Web verwezenlijkt.
Voor het toenemende aantal werkers dat onderweg is, ontwikkelde Microsoft het open besturingssysteem Windows CE, meer een 'light'-versie van W 95. Dit is een oem-produkt voor bouwers van hardware. De eerste toepassing is er inmiddels voor handheld-PC's met een intern geheugen van 2 MB.
Van der Meer verwacht dat dit systeem op den duur ook zijn weg zal vinden als besturingssysteem in terminals, mobiele telefoons en de wallet-PC's. Microsoft wil dit open besturingssysteem aan de man brengen via een distributeur.

Benelux

De resultaten van Microsoft Benelux steken gunstig af bij de wereldwijde cijfers. In het tweede halfjaar van 1996 steeg de omzet in de Benelux met 22 procent naar 210 miljoen gulden, wereldwijd steeg de omzet met 18 procent. Dat werd bekend gemaakt door Het aandeel in de omzet van NT Workstation, dat nu 4 procent bedraagt, zal toenemen naar 40 procent, zo verwacht De Smedt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-14T00:00:00.000Z Wim Amerongen