Cisco veroorzaakt domino-effect

Teloorgang dotcommers raakt ook Oracle

Dit artikel delen:

De teloorgang van dotcommers die vorig jaar inzette, heeft meer gevolgen dan tot nu toe werd aangenomen. Zo zijn de tegenvallende resultaten van Cisco hieraan deels te wijten. Toeleveranciers van dit bedrijf ondervinden op hun beurt de gevolgen.

Onzekerheid is troef bij financiële analisten. Illustratief hiervoor is de reactie op de cijfers van Cisco. Het eerste kwartaal boekte dit bedrijf een nettowinst van 874 miljoen dollar, 7 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De winst komt neer op 12 dollarcent per aandeel. Analisten hadden echter 19 dollarcent per aandeel voorspeld. De omzet steeg met 55 procent naar 6,75 miljard dollar. Toch zijn de financiële analisten ook hierover teleurgesteld, want zij hadden gerekend op 7,1 miljard dollar
Na het bekend worden van de cijfers daalde de Nasdaq tot het dieptepunt van de maand. Toch lijkt er niet veel aan de hand, want de cijfers van Cisco mogen er zijn. "Het is vooral de onzekerheid over de richting die de markt opgaat," zegt Charles Lemonides, hoofd beleggingen van M6R Capital Management. "Optimisten zullen zeggen dat het glas half vol is, omdat Cisco flink winst maakt. Het negatieve punt is dat het bedrijf afhankelijk is van de groei van de economie, en die is onzeker."

Lagere voorraad

Cicso leunt zwaar op een groot aantal toeleveranciers van componenten voor het bouwen van netwerken. Om technologisch voorop te blijven lopen, nam het de afgelopen jaren tientallen veelbelovende bedrijven over. Cisco's plan, november 2000, om zijn voorraden te verminderen had een domino-effect. Diverse leveranciers van snelle chips zagen hun koersen flink duikelen. Het hardst getroffen was chipfabrikant Broadcom, dat zijn aandeel met 42 dollar (19 procent) zag dalen naar 176 dollar. Volgens een rapport van Merrill Lynch is 15 procent van de omzet van Broadcom afkomstig van Cisco. Het aandeel van Globespan, ontwikkelaar van geïntegreerde schakelingen voor snelle telefoonverbindingen, daalde met 24 procent. Cisco is topklant van Globespan en goed voor een derde van de omzet. De koersen van chipfabrikanten Applied Micro Circuits en Vitesse Semiconductor daalden met 10 procent na de aankondiging van Cisco.
 
 
Oracle
De teloorgang van veel dotcommers en de recessie in de pc-industrie heeft ook onverwachte neveneffecten. Jeff Henley, de financiële topman van Oracle, zegt dat de shakeout bij de dotcommers geen merkbare invloed heeft op de resultaten van de databaseleverancier. Henley verwacht over het derde kwartaal een omzetgroei van 15 procent.
Larry Ellison, ceo van Oracle, voegt daaraan toe dat het waarschijnlijk is dat zijn bedrijf met prima resultaten komt, maar de financiële wereld is het niet eens met deze positieve verwachtingen. Charles Philips, analist van Morgan Stanley Dean Witter, voorspelt voor het komende kwartaal veertig miljoen dollar minder omzet uit databaselicenties van Oracle. Door die negatieve voorspelling daalde het aandeel met 13 procent naar 23,56 dollar, dat is nog maar 2,06 dollar boven het minimum over een periode van 52 weken. Philips verwacht wel een verbetering in het vierde kwartaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-16T00:00:00.000Z Wim Amerongen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.