LaDot, de doorstart van Freehosting

Dit artikel delen:

De 17.000 klanten van het failliete internetbedrijf Freehosting kunnen rustig gaan slapen. Hun domeinnaam is gered, want sinds eind vorige week in de voortvarende handen van LaDot Holding. Twee lagen eigenaars verderop komen we een drietal oude bekenden tegen: Nina Brink, Rob van der Linden en Eric Tolsma, alle drie ex-bestuursleden van World Online. Bedenk vervolgens dat Willem Smit mede-aandeelhouder was van Freehosting en het volle perszaaltje op Schiphol is verklaard.

Het woord wordt vooral gedaan door Eric Tolsma, namens de nieuwe aandeelhouders. Hij legt uit dat LaDot een doorstart wil maken, dat de belangen van de 43 personeelsleden en de klanten zijn veiliggesteld, en dat het overnamebedrag "uit concurrentieoverwegingen" niet wordt bekendgemaakt. LaDot wil een aanbieder zijn van 'no nonsense' internetdiensten voor het midden- en kleinbedrijf. Het bedrijf gaat de prijsconcurrentie aan met de groten (EDS, Cap Gemini, Getronics) en de innovatieconcurrentie met de kleinen (lokale automatiseringsbedrijven).
En dan komt Tolsma te spreken over de eigendomsverhoudingen en de stroomversnelling van de laatste dagen. LaDot had eigenlijk pas volgende maand naar buiten willen treden. Maar de overname van Freehosting en de vooral negatieve aandacht van de pers die hiermee vanaf het weekeinde gepaard gaat, dwingt LaDot de openbaarheid te zoeken, begrijpen wij van Tolsma.
Freehosting heeft 10.000 betalende klanten, aldus Alex Stempels, cfo van het overgenomen bedrijf. De meesten hebben hun domein gehuurd voor 180 gulden per jaar. Het bedrijf heeft "de financiële doelstelling in 2000 gehaald, maar de noodzakelijke financieringsronde in het najaar is mislukt". Daarop heeft het management surceance van betaling aangevraagd, dat vorige week dinsdag door de rechtbank te Haarlem is uitgesproken. Al eerder had LaDot belangstelling getoond voor overname, maar de schuldenlast van Freehosting (16 miljoen gulden, aldus een van de curatoren) stond overname in de weg.

Schuldeisers

Direct na de surseance heeft Tolsma contact opgenomen met de curatoren. Dat resulteerde al spoedig in een sterfhuisconstructie (in de woorden van Stempels): LaDot neemt de activa (de assets, aldus Tolsma) over voor een niet bekend gemaakt bedrag. Met dat bedrag mogen de curatoren de schuldeisers tevreden stellen. "Het zijn heel veel kleine crediteuren. De helft is leninghouder, de andere helft gewone crediteur", aldus Stempels. Dat gaat de schuldeisers waarschijnlijk geld kosten, want zestien miljoen zullen de 'assets' wel niet opgebracht hebben.
Maar hoe zit het nou met Nina Brink? Dat legt Eric Tolsma uit. Drie voormalige topwerknemers van World Online (Nina Brink, Rob van der Linden en Eric Tolsma) hebben vorig jaar een onderneming opgezet "met drie werknemers": Renessence Ventures. Naar eigen zeggen kan de onderneming over 100 miljoen euro beschikken. Elk van de drie werknemers van "het gezamenlijke vehikel" heeft zijn eigen projecten: LaDot is de baby van Tolsma, Paradise music & entertainment (in muziek, commercials en internet) van Van der Linden. Over de projecten van Brink blijft Tolsma (helaas) kort. "Daar doe ik geen uitspraak over. Ze wil zich in elk geval niet meer met de operationele kant van bedrijven bezighouden".
Toch wordt Renessence slechts minderheidsaandeelhouder van LaDot. De meerderheid van de aandelen heeft het in Londen gevestigde European Capital Ventures in handen. Dat is de Europese tak van het Amerikaanse FGII Ventures. Een club van "ervaren Amerikaanse privé investeerders".
Van de 66 investeringen van de afgelopen vijf jaar zijn er slechts twee geflopt, aldus Tolsma. Gemiddeld rendement 150 procent per jaar. De financiers blijven liever achter de coulissen, dat begrijpt u. Ze investeren in internet en e-services. Onder de partners van FGII: . . . Brink en Tolsma. Aldus Eric Tolsma.
Even voorstellen: LaDot, nieuweling op de hosting-markt. In totaal 63 werknemers. Doel is domein-hosting, ASP, databasehosting, extranet, internet en consultancy. Afgelopen weekeinde zijn de businessplannen van de twee bedrijven in elkaar geschoven. LaDot met de financiering en de plannen, Freehosting met 17.000 klanten uit het midden- en kleinbedrijf. We zullen nog veel van de onderneming horen, schat Tolsma. "Binnen vier tot zes weken meer nieuws".
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-09T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.