Schulhof gewipt bij World Online

Dit artikel delen:

Micky Schulhof, bestuursvoorzitter van World Online International, is met onmiddellijke ingang de laan uitgestuurd.

De oud-topman van Sony America, die onder meer financiers voor deze Nederlandse Internet-aanbieder moest zoeken, heeft het volledig verbruid bij de voornaamste aandeelhouders. De Zwitserse familie Sandoz eiste het vertrek van de flamboyante Amerikaan, die bekend staat om zijn geldverslindende levensstijl. Schulhof wordt ervan beschuldigd in Amsterdam met geld te hebben gesmeten op kosten van World Online (WOL).
De New York Post meldde afgelopen zaterdag in een openingsartikel dat Schulhof uitspattingen in diverse clubs als onkosten zou hebben gedeclareerd. World Online eist van hem zestig miljoen dollar schadevergoeding. Afgelopen vrijdag werd de zaak tegen Schulhof aanhangig gemaakt bij de Manhattan Supreme Court. In de aanklacht wordt hij ervan beschuldigd een werknemer van World Online te hebben gedwongen mee te gaan naar een seksclub.

Valselijk beschuldigd

Schulhof probeerde volgens de aanklacht deze werknemer over te halen mee te doen aan seksuele activiteiten met prostituees. De Amerikaan had daarbij aangeboden te betalen. Toen de man weigerde, zou Schulhof 'de werknemer valselijk hebben beschuldigd hem tot het seksclub bezoek te hebben verleid.' Daarop zou Schulhof het ontslag van de werknemer hebben geëist.
De advocaat van Schulhof noemt de aantijgingen door en door smerig. Volgens hem zou World Online zo proberen het honorarium van 1,9 miljoen dollar terug te krijgen dat Schulhof bij zijn aanstelling had gekregen.
World Online verwijt haar voormalige chairman ook geknoei met onkostenrekeningen. De man zou in het Amsterdamse nachtleven wat al te enthousiast met zijn creditcard hebben gewapperd. Advocaten van World Online stelden dat hij misbruik had gemaakt van de American Express kaart die de onderneming had verstrekt. Ook zou Schulhof, tot voor kort de vertrouweling van WOL-topman Nina Brink, zich onmogelijk hebben gemaakt in financiële kringen. Aandeelhouders nemen het hem kwalijk dat hij tegenover bankiers opschepte over zijn daden in nachtelijk Amsterdam.
Ook verwijt World Online hem dat hij zich op oneerlijke wijze heeft willen verrijken. Hij zou bepaalde zaken hebben doorgeschoven naar door hem gecontroleerde bedrijven.

Aandelen

Schulhof werd ongeveer een jaar geleden bij World Online aangesteld. Hij verwierf daarbij voor 1,9 miljoen dollar aan aandelen. De beschuldiging luidt nu dat hij deze aandelen heeft proberen te verkopen zonder dat driekwart van de aandeelhouders daarvoor toestemming had gegeven.
Medio oktober verwierf de Sandoz Family Foundation, de investeringsmaatschappij van de familie Sandoz, een meerderheidsbelang in World Online. De met geneesmiddelen rijk geworden Zwitsers pompten driehonderd miljoen dollar in de Internet-onderneming. De Sandoz-familie wil met name investeren in zaken die de kwaliteit van het leven verbeteren. De wijze waarop Schulhof daar invulling aan gaf, zinde de Zwitsers niet. Naast Sandoz behoren Telfort, NS, Audax, Tros en Reggeborgh Beheer tot de aandeelhouders.   CORR.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-05T00:00:00.000Z Correspondent