Gorillapark van start met 28 miljoen gulden

Dit artikel delen:

Het bedrijvenpark voor Internetstarters Gorillapark, dat vorige week vrijdag officieel van start ging, heeft bij een groep investeerders 28 miljoen gulden opgehaald.

Vol trots maakte initiatiefnemer Jeroen Mol de namen van de geldschieters bekend: Crescendo Ventures, ABN Amro, Atlas Ventures, Goldman Sachs, Deutsche Bank en Nesbic. Naast het Amsterdamse kantoor, waar onder meer Internetwarenhuis http://www.hot-orange.com zijn onderkomen heeft, opent Gorillapark later dit jaar zijn deuren in Londen, München en Silicon Valley.
Mol biedt Internetstarters onder het motto 'van idee naar beursgang in 24 maanden' een bedrijfsinfrastructuur aan. 'Als starter gaat 40 tot 60 procent van je tijd zitten in onzin-zaken, zoals het krijgen van een snelle Internetverbinding en het opzetten van de salarisadministratie. Omdat snelheid zo belangrijk is voor Internetbedrijven, biedt Gorillapark die standaarddiensten aan.'

500.000 euro

Naast huisvesting in het Gorillapark en managementondersteuning, krijgen starters een kapitaalinjectie van 500.000 euro. Gorillapark vraagt daarvoor in ruil 25 procent van de aandelen. Redt het bedrijf het tot een volgende groeifase, dan zijn er diverse participatiemaatschappijen die de vervolgfinanciering ophoesten. Zo steekt het Nesbic CTE-fonds zes miljoen gulden in Hot-orange.com. Wordt ook die fase succesvol afgesloten, dan volgt de ultieme ondernemersdroom: een beursgang. Mol schat dat een op de tien starters dat gaat redden.
Zelf wil de oprichter met Gorillapark een gelijksoortig traject doorlopen. In maart volgt een tweede investeringsronde, die dertig miljoen gulden moet opleveren. Later dit jaar wil het bedrijvenpark naar de beurs, en wel in Amerika (Nasdaq) en Londen.

Sceptisch

Hoewel het initiatief al getypeerd is als een Europees Twinning voor Internetstarters, meent Mol dat er geen sprake is van concurrentie: 'Er zijn zoveel startende bedrijven dat je moeilijk in elkaars vaarwater komt.' Roel Pieper, voorzitter van het Twinning-netwerk, is het daar in principe mee eens. Hij wijst er fijntjes op dat het fonds van Gorillapark met 28 miljoen erg klein is. 'Het investeringsfonds van Gorillapark is zo klein dat er niet al te veel van verwacht kan worden. Maar ik beschouw ze zeker niet als concurrent, meer als vergroting van de markt', aldus Pieper.  RV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-28T00:00:00.000Z Roy op het Veld