Monsterboard laat steekje vallen

'Database beantwoordt vraag verkeerd'

Dit artikel delen:

De directeur van het it-bedrijf begrijpt het niet. Vier advertenties plaatste hij bij online-vacaturebank Monsterboard. Als hij ernaar zoekt, wordt er slechts één getoond. Monsterboard: "De selectie op het scherm is willekeurig."

Al maanden heeft Arno Vermeulen, directeur van het dertig koppen tellende it-bedrijf E'liantie (voorheen Time-share) in Den Haag, vier advertenties openstaan op de banensite Monsterboard. Het zijn doorsnee it-functies als een Unix-specialist en een Domino-ontwikkelaar.
Vermeulen vraagt zich af of mogelijke kandidaten zijn vacatures ooit opvallen. Van de vier die hij deze maand invoerde, treft hij er slechts één aan wanneer hij de database benadert. "Ik doe me voor als een potentiële kandidaat die alle vacatures wil bekijken. Ik krijg ze echter niet allemaal te zien."

Bedrijfsnaam

De enige manier waarop hij erin slaagt alle vier de vacatures te zien, is wanneer hij zoekt op zijn eigen bedrijfsnaam. Klagen bij Monsterboard helpt niet, stelt hij. "Ze hebben me al vaak beloofd dat het verbeterd zou worden."
Het it-bedrijf betaalt zo'n vijftienduizend gulden per jaar voor het plaatsen van de vacatures. Stoppen met Monsterboard wil de personeelsmanager niet. De site trekt volgens hem wel precies de doelgroep waar zijn bedrijf op mikt.
Managing-director bij Monsterboard Suzanne Ekel herkent het euvel. Volgens haar zijn nogal wat factoren van invloed op de resultaten van een zoekopdracht. "Welke browser gebruikt de klant? Gaat het verkeer naar internet via een modem of een T1-verbinding? Leegt hij zijn cache. Staat hij het gebruik van cookies toe?"
De database geeft als antwoord op een zoekopdracht naar alle vacatures een willekeurige lijst, van een deel van de banen. Dat doet Monsterboard met opzet, verklaart ze. Zo krijgen alle bedrijven die op Monsterboard vacatures plaatsen een evenredige hoeveelheid aandacht bij de sollicitant.
De test die het it-bedrijf uitvoert, is volgens haar niet de juiste. Veel sollicitanten zoeken met behulp van een script waarin ze hun voorkeuren ingeven, een job search agent. Ze krijgen per e-mail bericht wanneer in de database een vacature wordt ingevoerd die voldoet aan hun eisen. Ekel: "We staan nu aan het begin van internet-technologie. Over een jaar of wat zullen we ons verbazen over de problemen die we er nu mee hebben."
Vermeulen blijft erbij dat de database zijn vraag verkeerd beantwoordt. "Als ik aangeef dat ik alle vacatures wil zien, verwacht ik alles, en niet een selectie."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-26T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.