Vacaturesites schieten uit de grond

Dit artikel delen:

Bijna maandelijks lanceren bedrijven nieuwe vacaturesites. Sommige initiatieven richten zich louter op automatiseerders, maar ook werknemers uit andere sectoren kunnen een baan zoeken op het wereldwijde netwerk.

The Monster Board, Intermediair en Jobnews zijn inmiddels gevestigde namen. De laatste maanden zagen het aan Computable gelieerde IT-Jobworld van VNU, ICT Jobshop van Notenbomer Internet Consultancy, Vacatureplein van het bedrijf Interplein en Activit van Björk Groep het levenslicht. Ook Wegener kon niet achterblijven en heeft inmiddels Jobtrack opgezet.

Populair

Al deze ontwikkelingen vielen te voorspellen, want werkzoekenden vinden steeds vaker hun weg op Internet. Uit een onderzoek van VNU Business Publications blijkt dat al 26 procent van de hoger opgeleiden zich middels vacaturesites oriënteert op de arbeidsmarkt. Automatiseerders zijn fanatieker; 39 procent surft regelmatig naar de banenpagina's.
En dat doen zij niet voor niets, want inmiddels plaatst 27 procent van de Nederlandse ondernemingen met meer dan twintig werknemers personeelsadvertenties op Internet. Dit blijkt uit een recent onderzoek van bureau Heliview. Het aantal vacatures dat op het wereldwijde web is verschenen, nam de laatste zes maanden van 1999 met maar liefst 64 procent toe. De voordelen van werving via Internet zijn dan ook talrijk; het is snel, goedkoop en het bereik is groot. Het nadeel is vooralsnog dat het aantal reacties van werkzoekenden gering is.

Grootmachten

De grootmachten hebben zich inmiddels geworpen op de vacaturesites. The Monster Board is een uit Amerika overgewaaid initiatief, dat in Nederland vrij snel aansloeg. VNU had de site van Intermediair al op de markt gezet en later volgde IT-Jobworld. Wolters Kluwer zette Jobnews op de markt en PCM kwam met Clickwork. Ook enkele kleine bedrijven bestormden de markt en het laatste initiatief op dit gebied komt op naam van Wegener.
Vrijwel elke nieuwe vacaturesite presenteert zich als 'de grootste'. Door het aanbod neemt de verwarring onder werkzoekenden toe. Vandaar dat Computable een vergelijkend warenonderzoek deed onder de meest bekende banensites. Wij zochten in de vacaturebanken naar advertenties voor vijf verschillende functies in de automatisering; programmeur, consultant, systeemanalist, systeembeheerder en netwerkbeheerder. Wij hebben hierbij geen voorkeuren aangegeven voor regio of branche. Alleen de vacatures voor consultants hebben wij gezocht in de automatiseringsbranche. De resultaten geven een indruk van de mogelijkheden die de vacaturebanken bieden. Het onderzoek is niet geheel waterdicht, maar dat zijn de vacaturesites ook niet. Het trefwoord 'programmeur' in de automatiseringsbranche gaf bij Clickwork het resultaat: concertprogrammeur voor Doornroosje, een cultureel centrum voor de popmuziek.


MonsterboardClickworkJobtrackIT-jobworld JobnewsIntermediairIctjobshop
Totaal IT892781351560313530258
Programmeur392121111312721
Consultant14852163164016
Systeemanalist40072471
Systeembeheerder323131101403
Netwerkbeheerder1302451131

Het aantal IT-gerelateerde vacatures op jobsites.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-14T00:00:00.000Z Michiel Couzy