China verstevigt censuur op Internet

Dit artikel delen:

De Chinese regering heeft vorige week nieuwe beperkingen voor Internet-gebruik geïntroduceerd. Volgens een minister gaat het hier om wetgeving die 'het lekken van staatsgeheimen' en 'inbreuken op de openbare orde' moet voorkomen. De nieuwe maatregelen gelden ook voor verbindingen met computernetwerken in Hong Kong, Macau en Taiwan.

Sinds de introductie van Internet in China in 1995 is het aantal gebruikers explosief toegenomen. Op dit moment zijn er ongeveer 49.000 servers en 250.000 PC's aangesloten op Internet. De Chinese overheid vreest ondermijning van diens monopolie op informatie en de controle van de staat. De nieuwe regulering, die direct van kracht werd, versterkt de eerder opgelegde beperkingen die gebruikers verplichtte zich te registreren en 'een verklaring van goed gedrag' te ondertekenen.
Sancties voor overtreding van computer-gerelateerde misdaden omvatten boetes tot maximaal 15.000 yuan (ongeveer 4000 gulden) voor zowel Internet-providers als individuele gebruikers. Volgens de Chinese wet is het illegaal om Internet te gebruiken voor het bekritiseren van overheidsinstanties, voor 'verdeling van het land' door het steunen van afscheidingsbewegingen voor Tibet en Taiwan èn het versturen van pornografie. Alle Internet-providers in China moeten al enige tijd hun communicatiestromen naar het buitenland versturen via speciale knooppunten, die door de overheid worden beheerd.   JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.