‘Niet afwachten met ipv6’

Dit artikel delen:

Bedrijven moeten beginnen met de overschakeling naar het nieuwe internetprotocol versie 6. Zij moeten er op letten dat nieuwe apparatuur met het aankomende internetprotocol kan werken.

Momenteel zijn er nog ruim 1,4 miljard internetadressen beschikbaar, maar in 2012 is het einde van het aantal beschikbare adressen in zicht en moet er worden overgeschakeld op het nieuwe internetprotocol versie 6. Schrijver van het boek ‘Running Ipv6’ Iljitsch van Beijnum ziet de overschakeling naar het nieuwe internetprotocol als het grootste it-project dat ooit bedacht is ‘op het jaar 2000 na’. Hij adviseert bedrijven en organisaties om voorzichtig te starten met de implementatie van het nieuwe internetprotocol. Bedrijven zouden nu alleen moeten investeren in apparatuur die met het nieuwe internetprotocol kan werken. “Ook door bij grote bedrijven rond te kijken en al wat dingen met het nieuwe protocol op de computer te doen komen praktische problemen naar voren”.

Bottleneck

De bottleneck voor de implementatie van ipv6 is momenteel de software. Veel software praat met het internet en deze software moet ook ipv6-klaar worden gemaakt. “Softwaremakers moeten hier daarom snel iets aan doen. Software die nu gemaakt wordt, wordt over drie of vijf jaar nog gebruikt”.

De meest interessante periode is wanneer zowel met het oude en als met het nieuwe protocol gewerkt wordt. “Nu moeten ipv6-gebruikers zelf zorgen dat ze met ipv4 kunnen werken, dus dat ze bijvoorbeeld ipv4-webpagina’s kunnen bekijken. Maar straks zijn de ipv4-gebruikers verantwoordelijk om pagina’s gebaseerd op het nieuwe protocol te kunnen zien. Dat omslagpunt is interessant”. Uiteindelijk zal er alleen met het nieuwe protocol worden gewerkt, maar dat zal nog even op zich laten wachten. Van Beijnum verwacht dat de overstap naar ipv6 in stappen zal verlopen. “In sommige landen, zoals China, zal er eerder geheel naar ipv6 kunnen worden overgeschakeld”.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-24T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.