Google zoekt bedrijfsmarkt op

Bedrijfsapplicaties sluiten aan op search appliance

Dit artikel delen:

Google is vooral bekend als zoekmachine en in toenemende mate als online-geheel; met mail, im, homepages en advertentiemotor. Het Amerikaanse bedrijf wil ook verder in de zakelijke markt.

Google onthulde vorige week stappen om verder door te dringen op de zakelijke markt. De search appliance van het bedrijf, waarvan de Google mini een kleinere uitvoering is, is voorzien van plugins voor enkele bedrijfsapplicaties. Het bedrijf is hiervoor samenwerkingen aangegaan met onder meer Cognos, Oracle, Cisco, Salesforce.com en SAS. De nieuwe functionaliteit is gratis beschikbaar voor huidige gebruikers van het zoekapparaat.

De taakspecifieke machine, bedoeld voor het doorzoeken van bedrijfsnetwerken, put daarmee data uit die applicaties, maar geeft ook combinatiemogelijkheden.

De binnen bedrijven draaiende Google-zoekmachine geeft ook gelijk mogelijkheden van de applicatie zelf weer, zoals het invoeren van gegevens en het oproepen van gerelateerde informatie. Dit gebeurt in de zogeheten OneBox, een functie die Google ook biedt op zijn web-zoekmachine waar het gerelateerde realtime informatie weergeeft van gespecialiseerde bronnen, zoals nieuws- of aandelensites.

De aansluiting op bedrijfsapplicatie gebeurt middels plugins die geleverd worden door een reeks partners, voor hun applicaties en in het geval van Cisco voor diens beheer- en loggingsoftware. In sommige gevallen werkt Google echter niet met de applicatieleverancier zelf; zo heeft Sada Systems een plugin ontwikkeld voor Microsoft Exchange. “Soms doen we het met de toeleverancier zelf, soms via derden”, vertelt marketingmanager Sidney Mock van Google Benelux.

“De api (application programming interface - red.) voor de search appliance is ook open, dus elk bedrijf en elke it-afdeling kan zelf een koppeling maken.” Mock stelt dat de nu aangesloten applicaties een goed deel van de markt afdekken. Volledigheid is er niet, maar daar kunnen partners de open api gebruiken: “Leveranciers, ontwikkelaars, systeemintegratoren en VAR’s (value added resellers - red.) kunnen hier op inhaken.”x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-04-28T09:17:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.