IBM Lotusphere en IBM Connect 2012

IBM maakt werk van zakelijke Facebook

Dit artikel delen:
IBM

IBM zegt tijdens de Lotusphere 2012 conferentie dat zijn klanten het afgelopen jaar interesse hebben gekregen in IBM Connections. Dit is een platform voor zakelijk gebruik van sociale software binnen organisaties. In Nederland hebben onder andere de Belastingdienst, Leaseplan en Omron de zakelijke sociale media software van IBM Connections geïmplementeerd. Mike Rhodin, baas van IBM’s Software Solution Group, wil dat zijn bedrijf hofleverancier wordt van sociale software voor zakelijk gebruik. Een Facebook voor de zakelijke markt dus.

IBM Connections biedt social software voor organisaties en bundelt de collectieve kennis van medewerkers, partners en klanten, aldus IBM. Volgens de leverancier staat de gebruiker centraal binnen IBM Connections en niet het document. Hierdoor is het eenvoudiger de juiste mensen te vinden binnen een organisatie en te ontdekken wat hun expertise is en wat hun werkzaamheden zijn.

IBM Connections is een geïntegreerde oplossing, waardoor alle informatie binnen het gehele platform volgens IBM gemakkelijk gevonden kan worden middels de uitgebreide interne zoekfunctie. Basisfunctionaliteiten van IBM Connections zijn onder andere profielen, communities, blogs, wiki's, bookmarks, activiteiten en bestanden. IBM Connections is op open standaarden gebaseerd en integreert onder andere met Microsoft Office en Sharepoint, Lotus Notes, SAP-applicaties, Quickr, Google, Facebook, Twitter, LinkedIn en andere sociale media.

IBM verwacht dat in 2012 wereldwijd 1,19 miljoen mensen via een smartphone, tablet of notebook aan social business doen. Daarvoor heeft het diverse apps ontwikkeld  die werken op mobiele apparatuur. IBM Connections is daarom toegankelijk op verschillende besturingssystemen zoals Windows, iOS en Android die geïnstalleerd zijn desktop pc's, notebooks, tablets en smartphones.

Facebook

Volgens Rhodin zijn de eerste klanten al overstapt op het social business platform IBM Connections. Het platform verzamelt data van bestandsystemen, blogs, email, twitter en Facebook.  Er komen steeds meer zakelijke toepassingen bij IBM Connections, zoals analytics en enterprise content managent oplossingen. Daardoor wordt IBM Connections meer relevant voor gebruikers, zo verwacht de leverancier. Zo kunnen verkopers meer verkopen als ze betere informatie verkrijgen via diverse bronnen die worden verzameld via IBM Connections.

Rhodin zegt met IBM Connections een soort Facebook voor de zakelijke markt te bieden dat gebaseerd is op technologie van IBM. Het verschil is dat organisaties grip op hun data hebben bij gebruik van IBM Connections. Facebook kan data bekijken en delen met andere commerciële partijen.

Volgens Rhodin worden steeds meer werknemers van bedrijven actief op het gebied van sociale netwerken. Maar is er meer een structuur nodig waardoor bedrijven en overheidsorganisaties kunnen profiteren, zoals meer kennis van processen of klanten. Zo moet de nieuwe analytics software voor IBM Connections ervoor zorgen dat bijvoorbeeld marketeers sneller inzicht krijgen wat klanten in de nabije toekomst gaan vinden van hun organisaties. Dat kan door sentimenten te meten op Twitter en Facebook.

SmartCloud

De nieuwe versie van IBM Connections, de opvolger van IBM Lotus Connections 3.0, maakt naast analytics software, datamonitoring in real-time  ook gebruik van IBM Smartcloud technologie en diensten. IBM Smartcloud is een cloudplatform dat bestaat uit hardware, software en diensten voor het uitrollen van private, publieke en hybride cloudsystemen. LotusLive wordt in SmartCloud ondergebracht en heet voortaan IBM SmartCloud for Social Business. Hierin zijn alle samenwerkingsoplossingen ondergracht die geschikt zijn voor cloud computing, aldus de leverancier. Met de dienst kunnen gebruikers sneller aan de slag met sociale netwerken, bestanden delen, online vergaderen, agenda's bekijken en invullen, e-mailen en gebruik maken van instant messaging. Klanten konden al hun Lotus Domino-applicaties op SmartCloud Enterprise ontwikkelen via de Lotus Domino Utility Server for LotusLive.  Bijvoorbeeld e-mail, ‘social business' en applicaties van derde partijen.

Groeimarkt

IBM verwacht met IBM Connections de komende jaren goede zaken te doen. Het bedrijf baseert zich op onderzoekscijfers van marktvorser Forrester Research; die voorspeelt dat de markt voor social business software in 2016 goed is voor een omzet van 6,4 miljard dollar. In 2010 was deze markt goed voor zeshonderd miljoen dollar. De groei wordt onder andere veroorzaakt door de vraag naar meer samenwerkingsoplossingen, waardoor de productiviteit wordt verbeterd, aldus IDC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Facebook voor de zakelijke markt hebben we al, dat heet LinkedIn.

Wat mij betreft is de vergelijking met Facebook niet geheel correct of zelfs verwarrend. IBM connections lijkt zich meer te richten op bedrijven om social business of enterprise 2.0 functionaliteit te bieden. Hiermee gaan ze nadrukkelijk de concurrentie aan met Microsoft SharePoint.

Een interessante toevoeging is dat er ook inzichten in wat klanten denken over een bedrijf mogelijk moet worden met IBM Connections. Dus moet er ook op een of andere manier mogelijk zijn om een onderscheid te maken tussen klanten en eigen medewerkers.

Klinkt als een "miracle cure". Het kan alles en doet alles... Ben erg benieuwd en zou t graag eens met eigen ogen zien.

Met name het meten van sentimenten op Twitter en Facebook. Zodat "marketeers sneller inzicht krijgen wat klanten in de nabije toekomst gaan vinden van hun organisaties".

Als IBM dat lukt kunnen ze deels de toekomst voorspellen.
Het gouden ei.

Ik zou zeggen, laat maar zien !

Ik krijg hier geen goed gevoel bij... IBM en Social Networking... wanneer ik daarbij even terugdenk aan deze baanbrekende film

"One Mainframe to rule them all (powered bij IBM)"
[http://www.youtube.com/watch?v=XVWNlvI-eB4]

Als IBM connections zich echt richt op Enterprise 2.0 /Social media dan kan dit een leuke toevoeging zijn. Sowieso is het helemaal geen overbodige luxe als Microsoft Sharepoint wat extra concurrentie krijgt.

Dat houdt er elkaar alleen maar scherp en zorgt hopelijk voor een hoop nieuwe en handige functionaliteiten.

Ik ben dus erg benieuwd!

@Leo Verdonck: Dat kan, op https://greenhouse.lotus.com kun je IBM Connections vrijelijk testen.

Ik ben geheel overtuigd van IBM Connections en 'sociale' informatiedeling binnen organisaties.

Daar waar Sharepoint informatie opsluit in silos maakt Connections informatie juist gemakkelijk deelbaar.

Daar waar Connections richt op Social business heeft SP meer basic bestandendelen in zijn portfolio, maw is beperkter.

Afijn een deel zal wel gekopieerd en ondergebracht worden in SP 2014?

Qua prijs heb ik geen inblik waar de produkten verschillen in prijs?

Profiles en Files van Connections zijn trouwens 'gratis' beschikbaar in IBM Notes 8.5.3

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-01-18T11:35:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.