Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

De grootste nadelen van mobiel werken

21 mei 2013 - 08:215 minuten leestijdAchtergrondCloud & InfrastructuurComputable
Kim de Vries
Kim de Vries

De mobiele werkplek is in opkomst. Helaas kleven er ook nadelen aan die niet altijd even goed worden belicht. Wat zijn gevaren waar je aan moet denken bij de introductie van mobiel werken? Computable zet een aantal nadelige gevolgen op een rijtje.

Een mobiele werkplek brengt altijd wat extra risico met zich mee. Voor de organisatie maar ook voor de werknemer. Naast ordinaire dieven, die op jacht zijn naar laptops, mobiele telefoons en autosleutels, moeten we volgens de Computable-experts en andere professionals uit het veld uitkijken voor hackers, maar ook voor de privé-werkbalans en de individualisering van de medewerker. Want ook binnen de organisatie verandert er heel veel. Niet altijd voor iedereen in positieve zin.

Nadeel 1: Gebrek aan privacy

Een van de nadelen die vaak wordt genoemd over mobiel werken, flexwerken of het nieuwe werken is bijvoorbeeld dat de scheiding tussen werk en privé wegvalt. Vooral als er vaak contact is met klanten, kan dit een probleem zijn. Werknemers zijn altijd en overal bereikbaar en sommigen kunnen hier beter mee om kunnen gaan dan anderen. Managers moeten hier dus oog voor hebben en medewerkers begeleiden wanneer dit nodig is. 

Nadeel 2: De individualisering van de medewerker

Mobieler zijn en overal kunnen werken, betekent ook dat medewerkers minder vaak op kantoor zullen zijn. Bovendien wordt een werknemer geacht meer eigen verantwoordelijkheid te tonen wanneer het nieuwe werken wordt ingevoerd. Door de mobiele werkplek is er dus ook minder controle op wat werknemers doen. Want gaan kijken wat mensen thuis uitvoeren, behoort niet echt tot de mogelijkheden. Dit kan volgens Computable-expert Gert-Jo van der Heijden, ict-servicemanager bij Yacht, lastig zijn wanneer een medewerker besluit weg te gaan bij de organisatie waar hij werkt. ‘Want hoe behoud je de kennis die deze werknemer heeft en de klanten die hij bedient?’, vraagt hij zich af.  Minder zicht hebben op wat medewerkers precies doen, kan dus  leiden tot verlies van kennis en klanten.

Nadeel 3: Inbraak en diefstal

Vaak staat er op de zakelijke laptop privé data of, andersom, zakelijke data op de privé laptop. Hoewel een beetje inbreker niet geïnteresseerd is in data, maar een laptop of mobiele telefoon zo snel mogelijk doorverkoopt, gebeurt het toch steeds vaker dat er een poging wordt gedaan de eigenaar van de gestolen spullen te chanteren. ‘Het is daarom van belang zakelijke en privé data goed gescheiden te houden’, zegt René Civile, Numoquest Consultant. ‘Berg zakelijke spullen thuis in een kast op en laat nooit je sleutel ergens op het gangkastje of midden in de kamer op een tafel liggen.’ Hij heeft meer tips: ‘Leg onderweg in de auto de laptop altijd in de kofferbak en wanneer je iets op de laptop wilt doen, altijd met de rug naar de muur in een hoek.’ Overbodig? Volgens Civile kun je niet voorzichtig genoeg zijn. 

Nadeel 4: ICT-afhankelijkheid

Het voordeel van mobiel kunnen werken is dat een werknemer overal en op elk geschikt moment productief kan zijn. En daardoor flexibeler en efficiënter wordt. Maar hiervoor is het een must dat de ict meewerkt. Als er even geen verbinding is of als de verbinding met het werknetwerk heel traag is, werkt dit demotiverend op medewerkers. Volgens Civile is het dan ook van belang dat ook werknemers zichzelf aanleren elke dag van hun eigen data een back up te maken, ook al staat dat allemaal in de cloud. Om verlies van data en bijbehorende ergernissen te voorkomen. 

Nadeel 5: Generatieverschillen

Werknemers hebben wanneer zij veel thuis werken niet of minder onderling contact met collega’s. Er gaan dus mogelijk sociale contacten verloren met de introductie van flexibel werken. Dit kan uiteindelijk contraproductief zijn. Ook moeten managers erop bedacht zijn dat generatieverschillen hierdoor duidelijker aan de oppervlakte komen, zegt Van der Heijden. ’Was er vroeger wekelijks een werkoverleg, nu zie je door de invoering van het nieuwe werken de communicatie binnen de organisatie veranderen. De jongste generatie zal het meest gebruik maken van chat, terwijl de oudere generatie beter functioneert door te bellen. Hier moet een goede balans in worden gevonden.’

Nadeel 6: Minder comfort en efficiency

Praktische nadelen zijn er ook. ‘Mobiel werken met een laptop of tablet brengt ongemak en inefficiëntie met zich mee als er geen aandacht wordt besteed aan het comfort van de werkplek’, zegt Computable-expert John van Hooft, ceo en eigenaar van ErgoDirect International. ‘De wet schrijft daarnaast in geval van bijvoorbeeld een laptop voor dat als er meer dan twee uur, binnen een periode van 24 uur, met een laptop of tablet wordt gewerkt, er maatregelen genomen moeten worden om dit comfortabel te kunnen doen.’ Maatregelen zijn bijvoorbeeld het gebruik van een extern, vrij plaatsbaar (mini)toetsenbord, een externe muis en het gebruik van een (laptop)houder om het beeldscherm op een comfortabele hoogte te kunnen positioneren. Van Hooft: ‘Deze maatregelen verbeteren zowel het comfort als de efficiency van laptop en tablet gebruik.’

Meer over

Computing EverywhereHackingLaptops

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Computable.nl
    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    De gevaren van de Consumerization of IT

    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    ‘Mobiele apparatuur is zegen voor cybercrimineel’

    Risico-inschatting
    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    2013: Vijf trends in mobiele beveiliging

    Computable.nl
    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    Mobiel werken invoeren in tien stappen

    Softphone
    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    Maak mobiele apparatuur beheersbaar

    Computable.nl
    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    ‘Geef ICT-manager duidelijke rol in mobiel’

    15 reacties op “De grootste nadelen van mobiel werken”

    « Oudere reacties
    1. Mickel van der Horst schreef:
      24 mei 2013 om 11:41

      Ruud,topper. Helemaal met je eens. Dit is niets nieuws. Daarnaast mis ik suggesties hoe dit op te lossen. Dat maakt een artikel interessant en creëert meer Traffic naar een website.

      Login om te reageren
    2. Aloijs Klijberg schreef:
      5 juni 2013 om 12:13

      Voordelen, nadelen, het oude en nieuwe werken ….
      Het zijn allemaal polariserende termen voor het verleggen van grenzen en voorkeuren om te werken. De bedrijfscultuur, werkgevers en werknemers moeten openstaan voor veranderingen in de tijd. Wat dit voor een ieder betekent is per situatie verschillend. De definitie van het nieuwe werken is net zo hard als de gemiddelde werkgever/ werknemer, die bestaan ook niet.
      Als je voor elkaar openstaat en elkaar vertrouwt levert dat in de moderne maatschappij voor iedereen voordelen op 🙂

      Login om te reageren
    3. NumoQuest schreef:
      13 juni 2013 om 14:06

      Ik wil de criticasters heel graag bedienen in hun puntsgewijs afserveren van sommige punten.

      Encryptie
      Heikel punt waar heel veel ondernemers of een rare obsessieve aversie tegen hebben en erg veel zzp-ers er niets in zien. Ze zijn bang dat….
      Ik had het kunnen roepen, opzettelijk niet gedaan. Mijn idee hier is dat het niet louter voor het IT contingent is.

      Back up
      Hier moet ik even glimlachen. Hoeveel incidenten wil je van mij zien uit eigen ervaring puttend dat de grootste IT diensten leveranciers het nog steeds voor elkaar krijgen maanden lang back ups te maken tot je vraagt om een restore……??? Ik denk dat een goed verstaander hier…..

      Wat die backup opmerking van mij betreft is dat een reminder. Open deur? Tja, stel jezelf als vrijwilliger op om al die ‘enthousiaste’ flexibele werkers, die dat gewoon niet doen omdat….. te vertellen dat een gecrashte schijf, verloren gegaan zeer belangrijk document/presentatie, foto’s, agenda’s, klantenlijst, opdrachten lijsten…. bedenk maar …. niet geback upt waren.

      Misschien is ‘Nadelen’ iets ‘aangezet’ en had het kunnen zijn …. ‘waar je zoal tegen aan kunt lopen? Aandachtspunten?
      Zo kun je blijven klagen beste criticaster, maar als autmatiseerder zou ook u moeten weten dat menig automatiseerder met regelmaat domweg geen fatsoenlijke backup maakt.

      Dus heb je wel eens een open deur. Handig te bedenken dat je ‘iets’ gisteren weer vergeten was te doen.

      Login om te reageren
    4. Maarten Oberman schreef:
      13 juni 2013 om 19:48

      @NumoQuest

      Vercijfering is al zo oud als de weg naar Rome, sleutel kwijt data kwijt is dat de vrees, dat is net zo iets als password weg, kom je uiteindelijk wel weer om heen of overheen. Vercijfering tijdens transport, niet meer dan noodzaak, zou een basisfaciliteit moeten zijn. Opslag, afhankelijk waar je het opslaat…. en soms ook hoe lang…, gewoon PGP eens uitproberen en dan wordt het vanzelfsprekend…

      Login om te reageren
    5. NumoQuest schreef:
      13 juni 2013 om 19:54

      @ Maarten,
      Het is mij om het even welk hulpmiddeltje je zou gebruiken. wij IT professionals hebben een bepaald beeld van hoe ‘het’ het beste zou kunnen fungeren. De hele grote non IT weeld kijkt er voor slanog totaal anders tegen aan. Ik sta met een volkomen open mind met éé voet in deze en met de andere voet in die andere wereld.

      Ik verwoord slechts de ervaringen niet meer dan dat. Wij kunnen heel veel willen en vinden, maar uiteindelijk ligt het doen en accepteren telkens weer bij anderen. Het is nu eenmaal wat het is.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs