Tablet breekt door in zakelijk Nederland

Dit artikel delen:
tablet kantoor vergadering grafiek

2013 is het jaar van de grote doorbraak van tablets in de zakelijke markt. In vrijwel alle bedrijfssectoren is er sprake van een zeer duidelijke groei, soms zelfs met meer dan 50 procent, van bedrijfsvestigingen die tablets in gebruik hebben. Dit blijkt uit onderzoek van Keala Consultancy naar het tabletgebruik bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met tien of meer werknemers.


Na een paar jaar van relatief bescheiden groei en zelfs hapering in sommige branches is 2013 dan toch het jaar gebleken waarin de tablet doorbreekt in zakelijk Nederland. Meer dan de helft van alle vestigingen met tien of meer werknemers heeft tablets in huis. En dat is een explosieve stijging ten opzichte van de 26 procent marktpenetratie in 2012.

Laptops en notebooks

Natuurlijk verandert het it-landschap voortdurend. Ook verandert in de basis de infrastructuur en hoe organisaties gebruikmaken van it-middelen. Zo is nu al een aantal jaren een duidelijke afname van het aantal desktop-pc’s waarneembaar. Ook zijn er steeds meer bedrijfsvestigingen die geen enkele desktop meer gebruiken. De verschuiving was in eerste instantie vooral richting laptops en notebooks, maar zet nu fors door in de richting van tablets.

In vrijwel alle sectoren is 2013 het jaar van de definitieve doorbraak van tablets. Vooral onder de producerende en logistieke organisaties is dit duidelijk te zien. Onder invloed van het bring your own-fenomeen (byo(d)) verovert de tablet steeds meer zakelijk Nederland.

Byod

Qua bedrijfssectoren is byod een breed verspreid verschijnsel. Alleen de onderwijssector en de zorg blijven relatief nog achter bij andere sectoren, maar ook daar worden voor de komende jaren duidelijk meer organisaties verwacht waar bring your own gaat worden ingevoerd. Het toepassen van byod gebeurt dus al behoorlijk vaak in Nederlandse organisaties. Daarbij komt dat met de verwachte groei binnen twee jaar bij de helft van alle organisaties eigen apparatuur (pc’s, tablets, smartphones, et cetera) een wezenlijk onderdeel gaat uitmaken van de it-bedrijfsmiddelen. Beheerders zullen hier rekening mee moeten gaan houden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waar ik dan erg nieuwsgierig naar ben: worden ze dan ook zakelijk gebruikt? Ik zie inderdaad veel tablets bij bedrijven maar er is nog maar een beperkt aanbod van zakelijke apps (buiten de KA-apps als email, tekstverwerking).
De echte doorbraak komt pas als de primaire bedrijfsprocessen ondersteund gaan worden met apps.

Helemaal eens Leen. Zakelijke apps blijven nog achter, al zijn in veel gevallen consumenten apps prima zakelijk te gebruiken (bijv. Evernote).

Een passende strategie (richten) en tactiek (inrichten) is nu belangrijk, samen met inspiratie om behoeften, mogelijkheden, etc. om te kunnen zetten in IT oplossingen. Hier is geen best practise voor, dit betreft maatwerk! Ik zie nog te veel ongebruikte of slechts deels gebruikte iPads op kantoor!

Ik vraag mij dan op mijn beurt ook af moet je dan overal 3 apps voor ontwikkelen? IOS, ANDROID, WINDOWS en hoe dwingen we virus beveiliging en vooral data beveiliging af.

Ik typ dit nu ook op mijn tablet maar voorzie toch ook nog grote problemen zodra interne data beschikbaar moet worden gesteld.

Wat betreft bring your own. Hoe moeten beheerders ondersteuning geven aan het groeiende woud van tablets. Dat was de reden om te standarisren.

Jammer dat ze in dit onderzoek niet naar hybride device kijken (laptop + tablet) Ik denk dat deze in 2014-2015 alles achter zich gaat laten.

Draait Windows Server 2012 ook op zo'n plat schijf-i? - Scheelt een hoop ruimte. Komt er bij ons toch gauw 100~150 m2 vrij. Blind typen zal ook wel weer niet kunnen - het is simpel gezegd gewoon een lichtgevende ordner, waar je ook spelletjes op kan doen (voor de kinderen natuurlijk). Het ziet er bijzonder indrukwekkend uit op het dashboard 'geplakt' van de bedrijfsauto.
...en wie wil dat niet in de auto van de baas?
Kunt u mij 1 toepassing noemen die beter op een tablet werkt als op een notebook/pc of mobieltelefoon?

Dat tablets mogelijkheden bieden aan bepaalde gebruikers geloof ik wel, maar ik vindt de "verheerlijking" van de tablet / smartphones een beetje overdreven eigenlijk.

Tablets zijn leuke speledingetjes voor lichtgewicht gebruikers, maar als je rapporten moet schrijven, met autocad bezig bent of enkele miljoenen regels software wil compileren (om maar wat voorbeelden te noemen0 schieten ze toch echt te kort.

Op kantoor werk ik veel met m'n laptop, maar het liefste heb ik deze in het docking station, met ergonomisch toetsenbord, muis en 2 widescreen monitoren eraan. Als het niet anders kan werk ik met de laptop alleen, maar om nu uren te moeten werken met een tablet ... nee, dat zal'm niet gaan worden.

In het ziekenhuis kan een tablet met koppeling naar de patientendossiers zeker zinnig zijn.
Voor iedere vorm van adminstratief werk zijn ze nauwelijks bruikbaar. Het zal nog wel even duren voor er meer zinnige zakelijke programma's komen, de techniek is toch nog erg jong.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-10T10:23:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.