Google gaat voor Gates’ Darwinisme

Dit artikel delen:

Google gokt niet alleen op Android en Chrome OS, waarbij die laatste nu ook Android-apps kan draaien. Onder de naam Fuchsia wordt een derde mobiele platform ontwikkeld.

Google lijkt het Darwinisme van voormalig Microsoft-ceo Bill Gates na te volgen. Elk project heeft een tegenhanger, en moge de beste overwinnen. Dit was onder het bewind van grondlegger Gates lange tijd de norm binnen Microsoft. Google neigt hier ook naar, maar brengt overlappende producten daadwerkelijk op de markt. De aanpak lijkt te zijn dat de Darwinistische concurrentie het dan ‘buiten’ moet uitvechten.

Toenadering

Zo heeft de internetreus qua mobiele besturingssystemen Chrome OS naast Android. Eerstgenoemde is van origine een beperkt browserbesturingssysteem, terwijl de tweede een Java-afgeleide app-omgeving biedt draaiend op een Linux-onderlaag. Inmiddels is Chrome OS een stuk minder beperkt doordat Google de optie heeft toegevoegd, voor bepaalde modellen Chromebooks, om Android-apps te draaien.

Deze toenadering van Chrome OS en Android heeft al gezorgd voor geruchten dat Google zijn twee mobiele platformen wil samensmelten. Nadat er lang geleden al speculatie was over een samentrekking toen het browserplatform maar moeizaam van de grond kwam en geen grote toekomst beschoren leek. Inmiddels is de situatie anders: Chromebooks zijn populair in de onderwijswereld en Microsoft reageert op de dreiging daar met een afgeslankte variant van Windows 10.

Wedden op drie paarden

Een samenvoeging zou de beveiligingskracht, de update-baarheid en het beheergemak van Chrome OS dan combineren met de massa, app-beschikbaarheid en flexibiliteit van Android. In theorie dan dus. In de praktijk blijkt de implementatie van Android-apps op Chrome OS - wat in theorie een goed idee is - nog wat te wensen overlaat. Bovendien heeft Google beide platformen trouw beloofd.

Naast deze twee gevestigde opties heeft het ICT-bedrijf nog een derde optie in de maak. Het heeft Fuchsia in ontwikkeling: een mobiel platform dat niet is gebaseerd op de Linux-kernel. In plaats van de kern van dat bekende en veelgebruikte open source besturingssysteem gaat Google voor een zelfontwikkelde basis. Deze kernel heet Magenta en heeft een hypervisor ingebouwd, heeft Tech Specs ontdekt. Daarmee kan het platform andere besturingssystemen virtualiseren en apps daarvoor draaien. Zoals in theorie dus het huidige, veelgebruikte Android.

Experimenteel

De eerste berichten over dit ambitieuze ontwikkelproject zijn in de zomer van vorig jaar al naar buiten gekomen. Vlak voor en ook tijdens de grote ontwikkelaarsbijeenkomst Google I/O eerder deze maand is iets meer bekend geworden. ‘Fuchsia is een experimenteel project in een vroege ontwikkelfase’, zei vice-president Dave Burke, die verantwoordelijk is voor de engineering van Android.

Hij heeft Fuchsia gelijk wat gebagatelliseerd door te stellen dat Google vele experimentele projecten heeft. ‘En net zoals vele early stage projecten gaat het waarschijnlijk zwenken (pivot) en veranderen (morph).’ Daarbij heeft Burke echter wel aangegeven dat er toptalent werkt aan Fuchsia én dat de ontwikkeling losstaat van Android. De topmanager benadrukt dat het interessante aan dit alternatieve besturingssysteem is dat het volledig open source is.

Java-uitwijkplan

Die opmerking doet industriekenners denken aan de juridische strijd tussen Google en Oracle over het gebruik van Java API’s. Java is weliswaar open source, maar valt nog wel onder auteursrecht. Uiteindelijk heeft Sun-eigenaar Oracle die rechtsgang verloren, maar daar is eerst een periode van angst, onzekerheid en twijfel over Android aan vooraf gegaan. Fuchsia zou een lange termijn uitwijkplan kunnen zijn.

Daarnaast zou Google dan niet langer gebonden zijn aan het Linux-kernelteam, dat in theorie andere prioriteiten en belangen kan hebben dan de Amerikaanse techgigant. Terwijl Linux open source is onder de bekende en brede licentie GPL (General Public License), valt Fuchsia onder een mix van licenties: BSD 3, MIT en Apache 2.0.

Eigen kernel

De notie van Java-uitwijk wordt versterkt door de aankondiging op I/O deze maand dat Fuchsia een geheel nieuwe programmeertaal ondersteunt. Dit is Kotlin, wat afkomstig is van het bedrijf JetBrains (voorheen IntelliJ) dat eerder samen met Google ontwikkelpakket Android Studio heeft gemaakt. Kotlin draait wel op de Java Virtual Machine (JVM) en is volledig interoperabel met Java en ook Android.

Deze aansluiting belooft een gemakkelijke, eventuele overstap voor developers, concludeert PC Magazine. Google benadrukt echter dat Kotlin geen vervanger is voor de huidige talen (Java en C++) die worden gebruikt voor Android-ontwikkeling. De nieuwkomer is een aanvullende programmeertaal, aldus de ontwikkelaar van het experimentele Fuchsia. Echter, soortgelijke uitlatingen zijn jaren terug ook gedaan over projecten als smartphone-OS Android, webbrowser Chrome en het daaruit voortgekomen browserbesturingssysteem Chrome OS.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-24T09:14:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.